Jön az euró, nem megy csődbe az Opel

Vágólapra másolva!
Magyarország érheti el elsőként a régióból az eurót, nem viszik csődbe az Opelt, valószínűleg a Magnáé lesz, a forint enyhén gyengült, a BUX viszont enyhén nőtt. Az amerikai piacok gyenge erősödésben zártak, a Nasdaq nyit a kelet-európai vezető részvények felé. Válsághíradó hajnalban
Vágólapra másolva!

Nagyon sovány lesz a péntek a közzétételek szempontjából, a legfontosabb adat az augusztusi magyar infláció lesz. Júliusban a vártnál sokkal kisebb volt a drágulás üteme, az áfaemelés hatása gyakorlatilag nem jött át, kérdés, hogy augusztusban mennyi jelenik meg belőle. Az elemzői konszenzus 5,5 százalékos év/éves drágulási ütemet mutat.

Japánban napvilágot lát az augusztusi bizalmi index, ami várhatóan enyhén nő. Az olasz ipari kibocsátás visszaesés júlusban feltehetően enyhén csökken. A brit ipari árindex pedig ugyanebben a hónapban csökkenésből 1 százalékos növekedésbe ment át.

Enyhén gyengült a forint

Csütörtökön ötödik egymást követő kereskedési napon zártak nyereséggel a New York-i értéktőzsde vezetői indexei.

Minimális pluszban zárt a BUX, amelyben a Richter vesztett sokat, de a többi nagy részvény mozgása ellensúlyozta ezt.

Kissé gyengült a forint: az eurót délután négy órakor 272,17 forinton jegyezték a szerda délutáni 271,06 forinttal szemben.

Nem viszik csődbe az Opelt

Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a tűréshatár alá csökken.

A General Motors vezetése az Opel autógyártó értékesítését támogatja, a vevő az orosz-kanadai Magna lehet, ami azt is jelenti, hogy elvetették a német cég csődbe vitelét.

A Nasdaq OMX Europe a kelet-európai részvénytőzsdék vezető papírjaival bővítené kereskedelmi rendszerét.

Egyre több olaj kell

A gazdasági válság nyomán a közelmúltban lakat került az első magyarországi autóplázára.

A korábban becsültnél mérsékeltebben csökkent a világ olajkereslete az idén, jövőre pedig a világgazdasági stabilizálódással párhuzamosan egyre több olajra lesz szükség.