Válsághíradó: nyert a BUX, szinten maradt a forint, nem lesz bázisfinanszírozás

Vágólapra másolva!
Nem változott az amerikai alapkamat, ez jót tett a forintnak, a tengerentúli tózsdék viszont eséssel zártak. A BUX nyereséggel fejezte be a kereskedést, londoni elemzők szerint a következő két negyedévben gyors magyar kamatcsökkentésre nyílhat esély. nem csitul az egészségügyi finanszírozás körüli vita, bázisfinanszírozás nem lesz október elsejétől. Válsághíradó csütörtök hajnalban.
Vágólapra másolva!

Nagyon vékony lesz a csütörtök, a legfontosabb közzététel talán a német Ifo üzleti klíma index - ami a várakozások szerint szeptemberben javult -, valamint az amerikai használt lakások eladásainak alakulása lesz - ez augusztusban lassuló növekedést muatat az előrejelzések alapján.

Kijön az augusztusi ausztrál új lakások eladása, valamint a júliusi japán ipari aktivitás, ami jelentős erősödést mutat. Emellett a francia álláskeresők száma augusztusban enyhén nőtt.

Magyarországon nem várható semmilyen számottevő közzététel.

Maradt az amerikai alapkamat

A forint is nyert egy kicsit az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése után. Az USA-ban ugyanis a várakozásoknak megfelelően nem változott az alapkamat, és kedvező gazdasági folyamatokról számolt be a Fed.

Aggódnak a befektetők New Yorkban, a tőzsdeindexek egy százalék körüli eséssel zártak szerdán.

Szűk sávban mozgott szerdán az euró jegyzése, szerda este fél hétkor 271 forintnál járt a kurzus. Keddhez képest 1 százalékkal erősödött szerdán a BUX.

A következő két negyedév lehetőséget kínál a gyors ütemű magyarországi jegybanki kamatcsökkentésre, mivel az amerikai és az euróövezeti pénzügypolitikai szigorítás még várat magára.

Nem lesz bázisfinanszínanszírozás a magyar egészségügyben

Folytatódik a kórházvita, miközben az egymásra mutogató tárgyalófelek álláspontja nem nagyon közelít egymáshoz. A kórházak 25 milliárd forintot tartanak szükségesnek az ágazat további működtetéséhez, a kormány 4,5 milliárdot ajánlott.

Nem lesz jó hatással a bölcsődei ellátás színvonalára, hogy az egy gyermek után járó állami támogatás csökken, miközben az intézményeknek több férőhelyet kell biztosítaniuk.

Nem csupán a magánszemélyek, hanem a hazai gazdasági társaságok életére is jelentős hatással lesz a napokban elfogadott új Polgári törvénykönyv.

Élénkül a számítógéppiac

Kína kihasználja, hogy amerikai nyomásra a nyugati cégek nem szállítanak üzemanyagot Iránba. A Vatikán szerdai közleménye szerint a vatikáni bank (Istituto per le Opere di Religione - IOR) teljes igazgatótanácsa lemondott.

A hordozható számítógépek iránti kereslet miatt hamarabb talpra állhat a számítógépek piaca.

Új bankfelügyeleti intézmény, a Rendszerbeli Kockázatok Európai Tanácsa megteremtését javasolja az Európai Bizottság.

A kínai Geely Automobile autóipari konszern 334 millió dollár tőkeinjekcióban részesül a Goldman Sachs egyik érdekeltségétől. Az összeget a Ford Motors Co. tulajdonában lévő Volvo Cars megvásárlásához kívánja felhasználni a kínai vállalat.