Átment a büdzsé, esett az OTP, stagnált a forint - hajnali válsághíradó

Vágólapra másolva!
Szerdán a kormány rábólintott a költségvetésre, esett a tőzsdeindex, olcsóbb lett az OTP, a forint pedig nem tudta megismételni keddi remeklését. Csütörtökön nem lehet izgalmas makroadatokra számítani, az amerikai statisztikákra azonban érdemes figyelni.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön Japánban a második negyedéves GDP-adat felülvizsgált értékeit ismerhetjük meg, majd pedig a brit és a kanadai jegybank dönt a kamatokról.

Az Egyesült Államokban két piaci szempontból is fontos makrojelentést tesznek közzé, mégpedig a júliusi külkereskedelmi egyenleget, illetve a heti friss munkanélküliek számáról szóló statisztikát.

Esett a BUX és az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 305,76 pontos, 1,58 százalékos csökkenéssel, 19 018 ponton zárt szerdán. A Mol árfolyama 1,41 százalékkal 14 300 forintra csökkent, az OTP részvények ára 1,64 százalékkal 4845 forintra esett.

A nagy nyugat-európai részvénypiacok szerda délután újult erővel törtek fölfelé. A nap jórésze bizonytalankodással telt, különösen, hogy a New York-i piacok is veszteséggel kezdtek, de később a New Yorkban újrakezdődött fellendülés a nyugat-európai piacokat is magával ragadta.

Szerdán is pluszban zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei.

A forint 270,70 körül ingadozott szerdán, a pesti piac zárása után a nemzetközi kereskedésben.

Elfogadta a kormány a büdzsét

Elfogadta a kormány a jövő évi büdzsét: az egészségügyre több jut, az önkormányzatok kevesebbet kapnak.

Adóemelés, a beruházások elhalasztása, fűnyíróelven végrehajtott kiadáscsökkentés és a tartalékok felélése - ezen eszközökkel élhet a kormány és majdani utódja jövőre, ha nem sikerül tartani a 3,8 százalékos hiánycélt. A kormány által ezekben az órákban tárgyalt költségvetés teljesíthetőnek tűnik, a végrehajtás azonban javarészt már a következő kormányon múlik.

A tavaly ilyenkor mért szint csaknem ötszörösére, 11 százalék fölé emelkedett augusztusban a nem fizetővé vált adósok aránya a globális vállalati szektorban - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott összesítésében.

Az OTP Bank Romania a következő öt évben a jelenlegi 106-ról mintegy 200-ra kívánja növelni romániai bankfiókjainak számát, hálózatát akár organikus növekedés, akár akvizíciók révén is képes bővíteni - mondta Diósi László, a bank vezérigazgatója.

Kínaiak a BorsodChemben?

Nemrégiben megjelent sajtójelentésekre reagálva a kínai Wanhua vegyipari csoport sajtóközleményben erősítette meg: stratégiai részesedés iránt érdeklődik a BorsodChemben (BC).

Az amerikai gazdaság ismét növekedésbe kezdett annak nyomán, hogy a hitelköltségek csökkeni kezdtek - állapította meg Timothy Geithner pénzügyminiszter szerdán.

Kína az idén megelőzheti az Egyesült Államokat és átveheti a legnagyobb autópiacnak kijáró címet.

A világgazdaság újabb pénzügyi válságra készülhet - mondta a Federal Reserve (Fed) előző elnöke, Alan Greenspan a BBC-nek.

Románia recesszió sújtotta gazdasága "V-alakú" növekedésbe kezd a harmadik vagy a negyedik negyedévben - jelentette ki Mugur Isarescu, a román központi bank vezetője.