Újjáalakult a Pénztárak Etikai Bizottsága

Vágólapra másolva!
Újjáalakult a Pénztárak Állandó Etikai Bizottsága, amelybe a tagok hároméves mandátumának lejártával szerdán új tagokat választottak. A bizottság elnöke újból Lehoczky László lett. Az új bizottság a tagság pontos és teljes körű tájékoztatását tartja a legfontosabbnak.
Vágólapra másolva!

Az etikai előkészítő bizottság 2006. január 20-án fogadta el az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak és a magánnyugdíjpénztárak etikai kódexét, amelyhez több mint 70 pénztár csatlakozott. A kódexet a PSZÁF is aláírta, arra vállalva kötelezettséget, hogy az eseti döntőbizottságok döntéseit honlapján közzéteszi.

A kódex azokat az eljárási szabályokat tartalmazza, amelyek alapján a piaci verseny során sérelmet szenvedett fél panaszát elbírálja a pénztárak által delegált döntnökök közül választott háromtagú testület. Az eseti döntőbizottságok büntetést nem szabhatnak ki, kötelezettséget nem írhatnak elő: kizárólag megállapítást tehetnek, azonban ezt nyilvánosságra kell hozni.

A kódex héttagú állandó etikai bizottság felállításáról is rendelkezett, amely általános tanácskozó testület, de az eseti döntésekben nem vehet részt, és azokat nem is bírálhatja felül. E testület a kódexet kidolgozó pénztárszövetségek egy-egy, valamint a szövetséghez nem tartozó pénztárak két képviselőjéből alakult meg 2006. május 24-én.

A most megválasztott új állandó etikai bizottság sajtóközleménye szerint a tagság pontos és teljes körű tájékoztatását tartja a legfontosabbnak, különös tekintettel arra, hogy a választható portfoliós rendszerek beindításával az eddigieknél is nagyobb a pénztártagság választási lehetősége, s ezzel együtt a saját jövőjéért viselt felelőssége. Ezzel azonban csak akkor tudnak megfelelően élni, ha a döntés minden ismert kockázatáról objektív tájékoztatást kapnak.

A bizottság szeretné, ha rövid időn belül megjelenne a pénztárak marketing és tagszervezési tevékenysége során követendő magatartás elveit tartalmazó tájékoztató - derül ki a közleményből.