S&P: A Fidesz is tartja majd az irányt

Vágólapra másolva!
Magyarországon a jövő évi választások után sem várható lényeges eltérés a jelenlegi, megfontolt költségvetési politikától - áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott féléves térségi elemzésében, amely szerint tavasz óta szinte megállt a feltörekvő gazdaságok adósminőségének romlása.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's hétfői londoni elemzésének Magyarországról szóló fejezetében közölte: várakozása szerint "Bajnai Gordon technokrata kormánya" jórészt teljesíteni fogja az idei évre kitűzött 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt, és a javuló piaci hozzáférés miatt a kormány most már valószínűleg kevésbé fog rászorulni az IMF és az Európai Unió finanszírozási forrásaira.

A világ legnagyobb hitelminősítő intézetének elemzése szerint a jövő évi választások után várhatóan kormányra kerülő jobbközép Fidesz "jelenleg populista platformon állva kampányol" ugyan, az S&P azonban nem számol azzal, hogy az ország jelentős mértékben eltér a megfontolt költségvetés-politikai iránytól.

Magyarország költségvetési és gazdasági helyzetének javulása ellenére az új kormánynak is jókora reformkihívásokkal kell majd szembenéznie; ennek kulcselemei közé tartozik a közfinanszírozás további konszolidációja és a nagy államadósság-teher mérséklése - szögezi le az S&P.

A felzárkózó térségről összeállított 36 oldalas helyzetértékelés kimutatja, hogy "markánsan csökken" az országcsoportot érintő szuverén leminősítések száma. Április óta a cég listáján összesen három felzárkózó piaci államadós kockázati osztályzata romlott; a megelőző félévben még 14 visszaminősítést jelentett be a cég ebben a kategóriában. Magyarország adósosztályzatát az S&P március végén rontotta.

A hitelminősítő az idei évre 7 százalékos, és jövőre is még 1 százalékos gazdasági visszaesést jósol, mondván, a magyar gazdaság teljesítményét a globális válság mellett az IMF/EU-program alapján elkezdett költségvetési szigorítás is terheli. (Más szakértők ennél derűlátóbbak, a JP Morgan, például, jövőre már növekedést vár Magyarországon.)