PSZÁF-vizsgálat az agresszív cégmodell miatt

Vágólapra másolva!
Agresszív kereskedelmet gyanít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a cseh Capital Partners magyarországi egységeinek működésében, így a Gazdasági Versenyhivatalhoz utalja az ügyet. A cég a fogyasztó tiltakozása ellenére is hívogatta leendő ügyfeleit, ami ütközik a hatályos törvényekkel.
Vágólapra másolva!

Átfogó vizsgálatot folytatott PSZÁF a csehországi székhelyű Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató Magyarországon működtetett függő ügynöki hálózata, illetve egyes függő ügynökök - a balatonfüredi székhelyű AFIN HU Kft. és a budapesti Oceangate Securities Kft. - tevékenységére vonatkozóan. A Felügyelet korábban felhívta a figyelmet: az ügynökhálózat tevékenysége az ügyfelek számára átláthatatlan.

A Felügyelet elvégezte a hálózat működése szempontjából kiemelt jelentőségű tagok fogyasztóvédelmi vizsgálatát is. Ezek alapján olyan elemeket azonosított, amelyek az agresszív kereskedelmi gyakorlatra, az ésszerűen elvárható szintű szakismeret, a jóhiszeműség és a tisztesség alapelvének megfelelően elvárható gondosság hiányára utal.

A jelek továbbá a fogyasztói magatartás torzítására (ami a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozna meg), a fogyasztók megtévesztésére, jelentős információ elhallgatására, elrejtésére, vagy homályos, érthetetlen, félreérthető és időszerűtlen módon rendelkezésre bocsátására, illetve a termékek lényeges jellemzőinek, különösen azok veszélyeinek, kockázatainak nem megfelelő megjelenítésére utalnak - írja a PSZÁF közleménye.

A Felügyelet szerint így az AFIN HU Kft. és az Oceangate Securities Kft. magatartása sértheti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt (Fttv.). Ilyennek minősül ugyanis - többek között - a telefonon, telefaxon, elektronikus levelezés útján ismétlődően és nem kívánt módon a fogyasztó sürgetése, nem ideértve azokat az eseteket, ahol a megkeresés célja a vállalkozás szerződéses kötelezettsége teljesítése.

A függő ügynökökkel jogviszonyban álló magánszemélyek a közvetítőcégek, s a Capital Partners nevében telefonon úgynevezett "hideg hívásokkal" kutatnak föl lehetséges ügyfeleket. A nyilvános adatbázisok alapján kiválasztott személyeket azok tiltakozása, kifejezett kérése ellenére is többször felhívják a cég ajánlatával. Ez felveti az agresszív kereskedelmi gyakorlat gyanúját.

A Capital Partners a.s. működési modellje alapján - mivel az eladások ösztönzése közvetlenül a társaság érdekében áll - felel a Magyarország területén működő függő ügynöki hálózatának tevékenységéért is. Mivel azonban a két függő ügynök tevékenysége több, mint három megyére terjed ki és az ilyen tevékenység minden egyéb körülményre tekintet nélkül érinti a gazdasági versenyt, a Felügyelet az Fttv alapján további intézkedés céljából a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult.