Ingatlanbizniszen hízik az Arsenal

Vágólapra másolva!
Jól halad a Highbury stadion helyén felépített több száz luxuslakás eladása, az Arsenal az ebből származó bevételeknek is köszönheti, hogy növelte nyereségét. A londoni futballklub ugyanakkor arra számít, hogy fokozódik a fizetések emelésére irányuló nyomás.
Vágólapra másolva!

A korábbinál nagyobb nyereséget termelt az Arsenal FC-t birtokló vállalat - számolt be a BBC internetes oldala. A május 31-gyel véget ért pénzügyi évben az Arsenal Holdings adózás előtti profitja 45,5 millió fontra rúgott, míg az előző évben 36,7 millió volt. Az adózott eredmény 37 százalékkal, rekord szintre, 35,2 millió fontra emelkedett.

A számok mögött nem csupán a futballklub jó gazdálkodása áll, hanem egy nagyszabású ingatlanberuházás is. Az Arsenal korábbi stadionja, a Highbury helyén felépített lakások eladásából az adott évben 88 millió fonthoz jutott a klub. Összehasonlításul: a meccsbevételek 100,1 millióra rúgtak (először lépve túl ezt a határt), az összbevétel pedig 313,3 millió volt.

Az észak-londoni egyesület közleménye szerint a Highbury Square nevű projekt keretében felhúzott 655 luxuslakásból 455-öt sikerült már eladnia, annak ellenére, hogy a gazdasági válság alaposan megtépázta a brit ingatlanpiacot. Az értékesítésekből eddig összesen 172,4 millió fontra tett szert az Arsenal.

A kiadások közül emelkedett a játékosok bérére fordított összeg (101,3-ról 104 millió fontra). A közlemény megjegyzi, az európai futballpiac egyes szereplőinek aktivitása nyomán jelentős nyomás nehezedik a klubra ezen a téren. A 2010 áprilisában bevezetendő 50 százalékos személyijövedelemadó-kulcs pedig várhatóan növeli majd a játékosok elvárásait.