Vágólapra másolva!
Folytatódik a kórházvita, miközben az egymásra mutogató tárgyalófelek álláspontja nem nagyon közelít egymáshoz. A kórházak 25 milliárd forintot tartanak szükségesnek az ágazat további működtetéséhez, a kormány 4,5 milliárdot ajánlott. 
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi minisztérium hiába egyeztet a kórházak képviselőivel, kedden sem tudtak megállapodni az érdekelt felek az intézmények finanszírozásáról. Éppen ezért - tervezett napirendtől eltérve - a kormány szerdán nem tárgyalta a bázisfinanszírozás (fix, előre meghatározott összegű átutalások) bevezetését - erről a kormányszóvivői iroda tájékoztatta az [origo]-t.

Megtudtuk a kormányszóvivői irodától azt is, hogy "a szakmai szervezetek javaslatot tettek a bázisfinanszírozás bevezetésére, de miután a szervezetek nem jutottak konszenzusra azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a bázis alapja, a bázisfinanszírozás nem kerül bevezetésre október 1-jétől".

Marad a régi

Egyelőre tehát marad az áprilisban bevezetett vegyes finanszírozási rendszer, azaz az intézmények teljesítményük 70 százalékát fixen, 30 százalékát lebegő pontértéken (gyakorlatilag teljesítményüktől és az egészségügyre fordítható összegek nagyságától függően) kapják. Az egészségügyi kassza azonban kifogyóban van, ezért súlyos problémák várhatóak a következő hónapokban a kórházak üzemeltetésében.

Egyes vélemények szerint azzal, hogy kedden meghiúsult a megállapodás, a bázisfinanszírozás bevezetését bizonytalan időkre halasztották el. Hivatalosan ezt cáfolta az egészségügyi miniszter, Székely Tamás, és kedden el is mondta: akár november vagy december elsejétől is érvénybe léphet a fix összegű, előre meghatározott pénzt kiutaló rendszer, ha sikerül megállapodni az érintettekkel, akik korábban támogatták ezt a szisztémát, aztán hirtelen visszakoztak.

Folytatják

Az Egészségügyi Minisztérium a jövő héten folytatja a tárgyalásokat a szakmai szervezetekkel, s amennyiben a finanszírozás változásával kapcsolatban konszenzus születik, a kormány tárgyalni fog arról - közölte a kormányszóvivői iroda az [origo]-val szerdán.

Mindezek után megkérdeztük a Magyar Kórházszövetség elnökét, Varga Ferencet, a Siófoki Kórház főigazgatóját, aki elmondta, az egészségügyi miniszterrel folytatott keddi tárgyalások nem azért nem vezettek eredményre, mert nem tudtak megállapodni olyan bázisban, amelyhez viszonyítva bevezethették volna a bázisfinanszírozást.

Túl nagy a különbség

Varga szerint a pénzügyekről nem tudtak megállapodni, akkora ugyanis a különbség a kormány ajánlotta 4,5 milliárdos plusztámogatás és a kórházak által kért 25,5 milliárd között, hogy nem sikerülhetett a kompromisszumot kötniük.

Azt is cáfolta Varga, hogy a tárgyalásokon állítólag a minisztérium felajánlotta volna a 13 milliárdos, a szakellátásra elkülönített, de februárban zárolt összeg felszabadítását. Cserébe azt kérte állítólag a kormány, hogy a szervezetek tegyenek le valamilyen elképzelést arról, hogy milyen struktúrában képzelik el a jövőben az egészségügy működését és finanszírozását. Varga szerint azonban erről nem volt szó, a miniszter mandátuma a keddi tárgyalásokon csak 4,5 milliárd forint megadására vonatkozott.

A kórházszövetség elnöke cáfolta azt is, hogy politikai szempontok miatt nem mentek bele az alkuba. Szerinte az ő szervezetüket vádolták már bal- és jobboldali kötődéssel is, de eddig mindig középen próbáltak maradni.

Hangsúlyozta Varga Ferenc azt is, hogy nem maguknak kérik a pénzt, nem végkielégítéseket akarnak belőle kifizetni, hanem működtetni akarják az intézményeket. Jelenleg erre a célra ugyanis 714 milliárd forint áll rendelkezésre, amihez képest a kormány által ajánlott 4,5 milliárdos plusztámogatás elenyésző. A kórházak viszont érdemi változást szeretnének, és ezért kérnek 25 milliárdos többletfinanszírozást.