Vágólapra másolva!
Noha a válságnak még nincs vége, a lakáshitelezésben lazítás várható a bankok részéről. Az elmúlt egy év szigorú hitelezési politikája és a válság megfékezésére tett lépések ugyanakkor hosszabb távon éreztetik hatásukat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank augusztus végén közzétett elemzése szerint a lakossági hitelezésben véget ér a szigorítás, sőt a jelenlegi gyakorlathoz képest némi enyhítés valószínű az év végéig. Az MNB bankok megkérdezésével elvégzett felmérése szerint már 2009 második negyedévében sem a likviditási kockázatok, hanem a gazdasági visszaesés kockázatai indokolták a - korábbinál enyhébb - szigorításokat.

"Bár a válság előtti időszakra jellemzőknél visszafogottabb, de különféle akciók indítása várható az év utolsó negyedében. Elsősorban egyszeri díjak elengedése, mérséklése, illetve a válság első hónapjaiban szigorúbb hitelbesorolást kapott települések kevésbé kockázatos kategóriába sorolása lehetséges" - kommentálta az elemzést Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója.

"A hitelfelvevők számára bizakodásra adhat okot emellett a forintárfolyam utóbbi hónapokban mutatott stabilitása is. A legalább egy éve rendben, késedelem nélkül fizető adósokat mindemellett hitelkiváltásra ösztönzik a bankok, nekik mindenképpen érdemes érdeklődniük, hogy kaphatnak-e kedvezőbb feltételeket a meglévő szerződésük helyett" - idézi az OC közleménye Bánfalvi Lászlót.

Az Otthon Centrum Hitel Centere szerint azonban nem várható enyhülés abban, hogy a bankok a fedezetként szolgáló ingatlan értékéhez mérten mennyi hitel adnak - ezt az arányt jelentősen csökkentették a bankok tavaly ősszel.

Az év hátra lévő részében megmozdulhat a szabad felhasználású hitelek piaca is. Akik eddig kivártak az ingatlanvásárlással és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvétellel, azok a stabilabb forintárfolyamra, illetve a gazdaságról egyre gyakrabban érkező pozitív hírekre reagálva most bátrabban léphetnek.

Kérdés viszont, mennyit lendíthet a július óta igencsak visszaeső forgalmon az októberben bevezetendő, államilag támogatott hiteltípus. A szigorú feltételek miatt aligha indul roham érte, hiszen csak új lakásra lehet igénybe venni, és 50 százalék minimális önerő kell hozzá.