Leselkednek még veszélyek az OTP-részvényre

Vágólapra másolva!
Az elmúlt félben nagyot robbantott az OTP árfolyama, ami sok kisbefektetőt is vonzott. Szeptember elején már a bank papírjainak amerikai tőzsdére történő bevezetéséről is megjelentek találgatások, ami újabb lökést adhat a részvények árának. Érdemes azonban óvatosnak lenni, a válság előtti 11 ezer forintos ár még nagyon messze van és más veszélyek is leselkednek az OTP részvényeire.
Vágólapra másolva!

Március elején kevesebb mint 1300 forintért is lehetett OTP részvényeket venni a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), ma pedig több mint 5400 forintba kerül ugyanaz a papír - a bankrészvény árfolyama kedden délben 5435 forinton állt, ami 2,93 százalékos emelkedés a hétfői 5280 forintos záróárhoz mérten. A fentiek alapján aki jól időzített, hat hónap alatt több mint négyszeresére növelhette a befektetése értékét.

A 2008 októbere és 2009 márciusa közötti árzuhanás idején OTP-láz volt Magyarországon. A részvény záróára 2009. március 5-én 1355 forint volt. Több, addig soha nem tőzsdéző ügyfél jelent meg a brókerházaknál, és a jelek szerint jól tippeltek - legalábbis eddig. Piaci forrásaink szerint a kisbefektetők többsége nem is szállt ki a pozícióiból, számukra az értékmérő ugyanis a 11 ezer forint, vagyis az a szint, ahol a válság előtt járt a bankpapír.

Az OTP további sorsát nehéz megjósolni. Söre Balázs, a Buda-Cash brókerház szakértője szerint 6000 forint után már lehet egy ellenállásra számítani, de személy szerint valószínűbbnek tartja, hogy innen már inkább oldalazni fog az árfolyam és nem újból zuhanni.

Káplár Norbert, a Raiffeisen brókere pesszimistább képet rajzol, szerinte hullámokban jön majd a bankok portfolióromlása a következő két évben, így az elemző nem lepődne meg 3000 forint alatti OTP-áron 2010-2011-ben. Kétségtelen, minden arra utal, hogy a bankszektort az elmúlt húsz évben jellemző emelkedés nem tér vissza, s ezt a bankok is tudják. Márpedig ha véget ért a banki aranykor, akkor ebbe a szektorba fektetni nem feltétlenül bölcs dolog.

Bejelentkezett a Nasdaq, ami jót tehet az OTP-nek

Szeptember elején az egyik legnagyobb amerikai tőzsde, a Nasdaq közölte, hogy a kelet-európai részvénytőzsdék vezető papírjaival bővítené kereskedelmi rendszerét. Ennek azért lehet jelentősége, mert ha megvalósul az elképzelés, akkor az OTP részvényeit is lehet majd adni-venni az amerikai Nasdaq OMX Europe rendszerén keresztül, és mivel ez egy óriási piac, ezért ugrásszerűen megnőhet a papír ismertsége és forgalma. Ezek a hírek és pletykák - amelyek az OTP-nek Nasdaq-ra történő bevezetéséről szólnak - egyelőre meglehetősen bizonytalanok. Söre szerint ezek inkább egyfajta tőzsdei "hidegháború" kellékei.

A tapasztalat az, hogy a külföldön is árult magyarországi papírok itthon nagyobb forgalmat bonyolítanak. A bevezetés tehát inkább a nagyobb papírok (OTP, Mol) értékének, sikerességének tesztelésére jók. Amerikában óriási készpénzállományok halmozódtak fel, amit egyelőre kockázatosnak tartanak befektetni. Az optimista forgatókönyvek szerint a "befagyott pénztárcák" azonban előbb utóbb kinyílnak, ezért is lehet célszerű ezeket a papírokat kínálni, megismertetni a vásárlókkal.

Hosszabb távon nőhet az OTP-részvény forgalma, bár eddig is messze a hazai átlag fölött volt. Kedvező, ha nagyobb egy papír forgalma, ezzel ugyanis láthatóbb lesz, de legalább ennyire fontos, hogy a kereskedési platform mennyire lesz felhasználó-barát, milyen szolgáltatásokat nyújt majd a rendszer - kommentálta a bank a Nasdaq terveit. Figyelembe kell venni azt is, hogy a hazai befektetők érdekei ne sérüljenek, amellett, hogy az OTP-részvény a kezdetektől tipikusan nemzetközi papír. Ebből a szempontból bíztató, hogy az elmúlt egy évben jelentősen nőtt a hazai kisbefektetők (háztartások) tulajdoni aránya az OTP-ben, de a hazai intézményi kör is bátran fektetett a papírba.

Az OTP-papír rendre kulcsszereplőként bukkan fel a regionális tőzsdei szövetség(ek)ről, integráció(k)ról, közös indexekről szóló hírekben. Legutóbb a Bécsi Értéktőzsde, valamint a Budapesti, a Ljubljanai és a Prágai Értéktőzsde a CEE Stock Exchange Group, azaz a Közép- és Kelet-Európai Tőzsdeszövetség tagjává vált. A magyar papírok közül a szövetség indexében (a CEETX-ben) az OTP - a Mol, a Richter és a Magyar Telekom mellett - szerepel. Forgalma és kapitalizációja alapján fontos, hogy a részvény feltétlenül része legyen egy, a tőkepiaci mozgásokat tükröző indexnek, és a régióban aktív befektetők portfoliójában megfelelő súllyal megjelenjen - kommentál a bank. A más régiós bankokkal való összevetés pedig - legyen szó profitabilitásról, hatékonyságról, tőkehelyzetről - mindenképpen kedvező az OTP Bank számára.

Kapzsiság és félelem a háttérben

"Két dolog jellemzi a tőzsdéket: a kapzsiság vezérelte optimizmus és a félelem vezérelte pesszimizmus. Márpedig most egy semleges környezetre lenne szükség" - mondta Káplár. Szerinte a bankszektor gyenge, így az OTP és más papírok árazása túlzott lehet.

A bank tőzsdei társaságként árfolyam-előrejelzést nem publikál. Az eredmény szempontjából meghatározó jelentőséggel bíró kockázati költségek vonatkozásában a hitelintézet nem számít kedvezőtlenebb képre, mint ami az első félévet jellemezte - közölte a bank lapunkkal. Hasonlóan az elmúlt 5 hónap pozitív korrekciójához, az árfolyam alakulását ezúttal is a nemzetközi befektetői hangulat fogja döntően befolyásolni.

Az egyértelmű, hogy a bankpapírok nagyjából visszanyerték azt a bizalmat, amit elvesztettek a válság kezdetén, pedig könnyen lehet, hogy az alapok nem olyan stabilak, mint ahogy tűnhet - véli a Raiffeisen kereskedője. Sokan attól tartanak, hogy a mostani viszonylag jó adatok elsősorban az állami segítségnyújtásnak és pénzpumpának köszönhető, vagyis ha elapadnak az állami források, akkor csőstül jön majd a baj - márpedig ez meglátszana a tőzsdei árfolyamokon és az OTP kurzusán is.

Volt honnan emelkedni a kurzusnak

Az árfolyam szárnyalása azért lehetett olyan feltűnő, mert a bankpapír hihetetlen mértékű zuhanással reagált a jelzálogválsággal kapcsolatos rossz hírekre. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy az OTP-t szinte minden rossz hír érintette: a bankok világszerte zuhantak, a magyar állam csaknem csődhelyzetbe került, a devizahitelesek helyzetének romlása pedig a bank pénzügyeire is rosszul hatott.

A térségnek, de mindenekelőtt Magyarországnak akkor volt a leginkább negatív nemzetközi piaci megítélése, a forint történelmi mélységbe gyengült, a makrokörnyezet kedvezőtlen volt. A piacok is inkább a rossz hírekre voltak érzékenyek, a befektetők masszívan csökkentették régiós kitettségüket, az OTP-részvények esetében pedig a shortosok aktivitása is erős volt.

A globális piaci hangulatot a legjobban a New York-i árak tükrözik, így különösen beszédes, hogy a Dow Jones tőzsdeindex az utóbbi fél évben olyan emelkedést mutatott, aminél nagyobbra az elmúlt 100 évben mindössze öt alkalommal volt példa: hat hónap alatt 46 százalékos volt az index nyeresége, és újra elérhető közelségbe került a 10 ezer pontos, lélektani határ. A Dow pénteken 9820 ponton fejezte be a kereskedést, március 9-én pedig alig több mint 6500 pont volt a mutató értéke.

Az árfolyamok emelkedése alapvetően jó hír: azok számára, akiknek vannak részvényeik a vagyonuk növekedése miatt, akiknek pedig nincsenek papírjaik, azok a gazdaság általános állapotáról kiállított pozitív jelentésnek örülhetnek. Az árfolyamok felértékelődésének üteme ezzel együtt sokakat elbizonytalanít, az utóbbi évszázad nagy emelkedései ugyanis az 1930-as és az 1970-es évekre estek, és az ekkor elért nyereségek egyetlen alkalommal sem bizonyultak tartósnak.

Az OTP részvényeinek mostani emelkedése nem számít kuriózumnak, sem a régióban, sem nyugati piacokon. A Commerzbank papírja például a 2,22 eurós éves minimumról 9 euró közelébe, a Deutsche Banké 16,87 euróról 52 euróra hízott. A világ bank- és biztosítópapírjainak árát elsősorban az amerikai óriások eseményei alakították, így például a Lehman Brothers bedőlése vagy az állami bankmentő-csomag megvalósulása az Egyesült Államokban.