Obama tart a gazdasági buboréktól

Vágólapra másolva!
A világ gazdasági vezetőinek olyan fenntartható növekedési pályát kell találniuk, amelyen elkerülhetők a múltbeli egyensúlyhiány elemei - hangsúlyozta a G20-csoport közelgő pittsburghi csúcstalálkozója előtt keddi nyilatkozatában Barack Obama amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Obama - aki személyesen is részt vesz a szeptember 24-25-i tanácskozáson - a húsz vezető ipari és felzárkózó gazdaság kormányfőinek találkozója előtt arra hívta fel a figyelmet: olyan szabályokról kell dönteni a fenntartható növekedés érdekében, amelyek megelőzhetik a bekövetkezett krízis megismétlődését.

Megállapította, hogy a világ gazdaságai jobb állapotban vannak, mint egy évvel ezelőtt; a kereskedelem bővül, a pénzügyi piacokra nehezedő nyomás mérséklődött, a pénzügyi intézmények megerősítették tőkehelyzetüket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a G20 munkája befejeződött - tette hozzá.

"Annak elkerülése érdekében, hogy a buborék és kipukkanás ciklusába jussunk, meg kell teremteni a fenntartható növekedés útját, miközben elkerüljük a múltbeli egyensúlyhiány elemeit" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a pittsburghi tanácskozás fontos állomás lehet az ezt célzó erőfeszítések sorában.