Obama megregulázná a bankokat, akik ellene lobbiznak

Vágólapra másolva!
Szinte még el sem mondta hétfői beszédét Barack Obama amerikai elnök, máris ellene lobbizik szinte az egész Wall Street. Az elnök így hiába figyelmeztette a bankárokat: még egyszer nem fordulhat elő, hogy az adófizetők pénzéből mentik meg őket, egyes amerikai törvényhozók máris szeretnék felpuhítani az elnök szigorú javaslatait.
Vágólapra másolva!

"Lehman Brothers, Merrill Lynch, AIG, Washington Mutual, Wachovia" - sorolta a csődbe ment, elbukott, felvásárolt vagy éppen állami mentőövre szoruló óriásbankokat az amerikai elnök, aki keményen odamondogatott a bankároknak hétfői, New York-i beszédében.

Egy nappal a Lehman történelmi - hatszázmilliárd dollárt felemésztő - bukásának egyéves évfordulója előtt, óvta az "önelégültségtől" a pénzintézeti vezetőket Barack Obama. Szerinte vannak köztük olyanok, akik "félreértik a pillanatot", és ahelyett, hogy "tanultak volna a Lehman leckéjéből", inkább figyelmen kívül hagyják a válság tanulságait. És teszik ezt "nemcsak a saját, hanem az egész nemzet kárára". Obama ezért figyelmeztette a bankárokat, hogy még egyszer nem fordulhat elő, hogy az adófizetők pénzéből húzzák ki őket a bajból.

Indulatok

Obama indulatait amerikai kommentárok azonban nemcsak a pénzemberekkel szembeni hévvel magyarázzák: az egészségügyi reformok miatt megtépázott népszerűségű elnök most megpróbálja az új pénzügyi szabályozókra terelni a figyelmet. Obamának azonban ezen a területen is kemény ellenállásra kell számítania, javaslatait ugyanis máris megkezdték felpuhítani az amerikai törvényhozás mindkét házában.

Az elnök hétfőn több - részben már korábban is ismert - javaslatot fogalmazott meg. Eszerint új pénzügyi szervezetekre van szükség ahhoz, hogy megelőzzék egy újabb gazdasági és pénzügyi válság bekövetkezését. Obama a józan észre hivatkozott, és azt ajánlotta, hogy törvényi szabályozás nélkül is a bankok fogadják meg tanácsát, és a hosszú távú célok megvalósításáért adjanak jutalmakat, ne pedig a rövidtávú haszonszerzésért. (Egyébként ilyen értelmű döntés már született idén nyáron a törvényhozásban is.)

Felügyelet kell

Obama elsősorban a multinacionális, több ágazatot és országot behálózó mamutpénzintézetek felügyeletét szorgalmazta. Ezek esetleges megingása ugyanis az egész pénzügyi rendszer összeomlásával fenyeget. Ha viszont bekövetkezik a csőd, akkor világos szabályok szerint kell dönteni és lebonyolítani a procedúrát, nem pedig hajnalra virradóra, egyetlen éjszaka kapkodni, és menteni a menthetőt, ahogyan ez a mostani válság során annyiszor történt.

A Lehmant az amerikai hatóságok nem mentették meg, a bukás azonban váratlanul pusztító hatással járt a nemzetközi pénzpiacokra, és ekkor már hirtelen sürgőssé vált tavaly szeptemberben az állami beavatkozás. Eklatáns példák is voltak a Lehmannál is pusztítóbb csőddel fenyegető bankok és biztosítók megmentésére. Az amerikai AIG és a német Hypo Real Estate (HRE) fennmaradásának körülményeiről korábban az [origo] is részletesen beszámolt, méghozzá olyan részletekről, amelyek csupán idén derültek ki, egy évvel az események után. Az AIG-ra például 180 milliárd dollárnál is többet költött végül az amerikai állam és a HRE is több mint százmilliárd eurójába került Berlinnek. (Érdekes, hogy a Lehman "meg nem mentésének" körülményeiről azóta sem szivárogtak ki dokumentumok, pedig a másik két pénzintézet sorsát percről percre lehet követni még az azóta publikált iratokból és feljegyzésekből.)

Átláthatóság

Az amerikai elnök szerint a bankrendszernek ezentúl átláthatóan kell működnie, megőrizve persze a növekedés képességét. Ugyanakkor a régi módszerek nem maradhatnak fenn, itt is változásra van szükség.

Ám a változás - úgy tűnik - nehezen megy: a törvényhozásban máris ellenállás mutatkozik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board (Fed) további hatáskörökkel való felruházásával szemben. Így például vitatott, hogy a Federal Reserve kapjon-e jogosítványt az óriásbankok lefoglalására, ha azok összeomlással fenyegetik az egész gazdaságot. A Federal Reserve feladata lenne a "rendszerszintű" hibák kiszűrése a pénzügyi szektorban, ám ezt a törvényhozók úgy akarják állítólag felpuhítani, hogy egy "szabályozótanácsot" állítanának fel, amely osztozna a Feddel ezeken a hatáskörökön - írja a Bloomberg hírügynökség és a BBC.

Már most is van példa a bankmentésre

Jelenleg egyébként hasonlóan jár el a szövetségi betétbiztosítási társaság Amerikában. Az FDIC-nek azonban csak korlátozott összeg áll rendelkezésére, és hétről hétre lefoglal ugyan pénzintézeteket, de ezek kisebb regionális bankok az USA-ban, nem pedig több ezer milliárd dollárokat kezelő multik megmentésére készült fel a betétbiztosító.

Obama szeretne felállítani egy új felügyeleti szervezetet, a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Ügynökséget (Consumer Financial Protection Agency), amely ellenőrizné az olyan pénzügyi termékek kibocsátását, mint a hitelkártyák, az autóhitelek és a jelzálogok. Az FTC, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság fogyasztóvédelmi jogköreit is kiterjesztené Obama a mostani tervek szerint.

A Wall Street lobbizik

A BBC ennek kapcsán emlékeztet arra, hogy a Wall Street máris keményen lobbizik a szigorúbb szabályozás ellen. A bankárok jó esélyeit mutatja, hogy a kongresszusban máris heves vita folyik a pénzintézetek megregulázásáról, és időközben a vitatott egészségügyi reform is gyengíti az elnök pozícióit. A brit hírforrás ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Obamáéhoz hasonló álláspontot képvisel a brit miniszterelnök. Gordon Brown a BBC-nek adott interjújában felháborodott amiatt, hogy a bankok vezetői máris újra jutalmakat adnak egymásnak, sőt kibővítik a prémiumok rendszerét egyes bankok.

Brown és Obama hamarosan Pittsburghben találkoznak a G-20 csúcstalálkozón, amelynek előkészíületei immár hetek óta zajlanak. Érdekes, hogy korábban éppen Amerika és Nagy-Britannia vezetői álltak ellen annak a német-francia közös javaslatnak, amely törvényekben írnák elő a bankárjutalmak korlátozását, és azt, hogy hosszú távú célokat premizáljanak a pénzintézetek a rövidtávúak helyett.