Nyolcvan százalékkal több autót vettek Kínában

Vágólapra másolva!
A szeptemberi gépkocsi eladások várhatóan meg fogják haladni az 1,2 millió darabot Kínában, az év egészében pedig elérhetik a 13 millió darabot is - mondta az ázsiai ország egyik vezető közgazdásza pénteken egy szakmai fórumon.
Vágólapra másolva!

Hszü Csang-mingnek (Xu Changming), az állami információs központhoz tartozó intézet igazgatójának a tájékoztatójából kiderült az is, hogy az idén eddig augusztus volt a kínai autóipar legerősebb hónapja. Ekkor 81,7 százalékkal nőttek az autóeladások az előző év azonos időszakához képest, és elérték az 1,14 millió darabot.

Hszü szerint a tendencia fennmaradásához fontos, hogy a kormány folytassa ösztönző politikáját, aminek lényegében az idei kiugró növekedés is köszönhető. Szerinte a piaci mozgások kiszámíthatatlansága szükségtelen kockázatokat rejt magában.

Az idén Kínában 5 százalékkal csökkentették a forgalmi adó mértékét az 1,6 litereseknél kisebb gépkocsiknál, és egyes vidékeken más fogyasztást serkentő támogatásokat is bevezettek. Ezek az intézkedések az eredeti tervek szerint csak az év végéig maradnak hatályban, és a kínai ipari miniszter a múlt hónap közepén megjegyezte, hogy a döntéshozók egyelőre nem is vették fontolóra érvényességük meghosszabbítását.

Számítások szerint az adókedvezmény vásárlónként mintegy 4-5 ezer jüan megtakarítást tesz lehetővé, miközben a költségvetés összességében 12 milliárdos bevételtől esik el.

"Az autóipar ebben az évben jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kínai gazdaság magához térjen" - állapította meg Hszü, de arra figyelmeztetett, hogy a pozitív tendencia még nem állandósult.