Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben, elsősorban a válság miatt aktivizálódott IMF-nek több pénzre van szüksége, egyebek között a hitelnyújtáshoz, ezért felszabadítja aranytartaléka egy részét. Az értékesítés a szervezet szándéka szerint nem befolyásolja majd az árupiacot.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyták a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagállamai pénteken, hogy az IMF több mint 400 tonna aranyat adjon el tartalékaiból, a bevételből pedig hitelt nyújtson a szegény országoknak és megszilárdítsa saját pénzügyeit.

A washingtoni székhelyű szervezet közleménye szerint 403,3 tonna aranyat adnak el. Ez az IMF aranytartalékának - amely a harmadik legnagyobb a világon az amerikai és a német után - a nyolcadát teszi ki. Jelenlegi piaci értéke közel 13 milliárd dollár (az arany unciánkénti ára épp nemrég lépte át az 1000 dolláros lélektani határt).

A nemzetközi szervezet úgy akarja eladni az aranyat, hogy azzal ne zavarja meg a nemesfém piacát. Ezért a több mint négyszáz tonnás mennyiséget piaci áron felajánlja megvételre a tagállamok jegybankjainak. Kína, Oroszország és India már jelezte, hogy szívesen vásárolna.

Az eladásról még tavaly határoztak az IMF tagállamai, hogy pénzügyileg szanálják a nemzetközi szervezetet, és lehetővé váljanak különböző befektetések, a bevételi források diverzifikálása érdekében. A húsz legfejlettebb ipari és feltörekvő ország vezetői idén áprilisban Londonban úgy döntöttek, hogy az aranyeladás bevételéből kedvezményes hiteleket kell nyújtani a legszegényebb országoknak.

Az amerikai fogyasztó helyett új globális növekedési hajtóerőt kell találni - véli az IMF vezérigazgatója. Dominique Strauss-Kahn a Financial Timesnak adott, szombaton megjelent interjúban kijelentette: szeretné, ha a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) jövő heti pittsburghi csúcstalálkozóján a világgazdaság kiegyensúlyozása elsődleges fontosságú napirendi pont lenne. Szerinte ahhoz, hogy rövid távon elégséges ütemű gazdasági növekedés indulhasson be, növelni kell a fogyasztást a feltörekvő piacokon.