Nagyon rossz hírek az ukrán gazdaságról

Vágólapra másolva!
Drasztikusan zuhan az ukrán autópiac, és romlik az egész ország fizetőképességének megítélése is, miután leállhat az IMF-hitelezés északkeleti szomszédunknál.
Vágólapra másolva!

Drasztikusan visszaesett az új autók eladása Ukrajnában, ahol az év első nyolc hónapjában 71 százalékkal kevesebb gépkocsit értékesítettek, mint 2008 azonos időszakában - adta hírül kedden az Ukravtoprom, az Ukrajnai Autógyártók Szövetsége.

A jelentés szerint legnagyobb mértékben, 72 százalékkal a személygépkocsik piaca csökkent, az idén ugyanis csak 122 ezer autót adtak el a múlt év azonos időszakában értékesített 435 ezer darabbal szemben. Autóbuszokból az év első nyolc hónapjában mintegy 1800 darabot, tehergépkocsikból pedig 19 670-et adtak el, ami 69, illetve 67 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi értékesítési szinthez képest - közölte a liga.net internetes ukrán üzleti hírportál.

Fitch: Árthat az IMF-hitelezés leállása

Szinén Ukrajnát érinti a világ egyik legnagyobb hitelminősítő cégének frissen publikált elemzése. "Árthat Ukrajna adósosztályzatának, ha megakad az IMF-hitel kiutalása az országnak" - így vélekedett ugyanis kedden a Fitch Ratings egyik elemzője.

Az ukrán államfő vezető gazdasági tanácsadója előzőleg kedden azt mondta, hogy Ukrajna idén már aligha jut újabb hitelrészlethez a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mert gyakorlatilag egyetlen feltételt sem sikerült teljesíteni ahhoz, hogy Ukrajna megkapja a készenléti hitel újabb részletét.

A vezető európai hitelminősítő, a Fitch Ratings Ukrajna hosszú futamú adósságának törlesztéskockázati besorolását február közepén az addig is mélyen spekulatív "B plusz"-ról egy fokozattal "B"-re csökkentette, és az új osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben.

A Fitch szakelemzője, Andrew Colquhoun a most érvényes minősítéseket az ukrán hazai össztermék (GDP) jelentős csökkenésével, a belpolitikai feszültségekkel és azzal indokolta, hogy gondok vannak az orosz-ukrán kapcsolatokban.

Colquhoun kiemelte: a befektetők bizonytalanságát növeli az ukrán központi banknak az a döntése, hogy megszünteti az intervenciót a bankközi devizapiacon és az aukciós rendszerre tér át. Ez szerinte azt jelenti, hogy Ukrajna letért az IMF által javasolt útról.

11 milliárd dollárt már kapott Ukrajna

Szombaton a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői maguk is úgy vélték, hogy a januári elnökválasztások előtt Ukrajnában nincs egység a politikai vezetésben, ugyanakkor elégedetten szóltak a központi bank és a kormány intézkedéseiről.

A Nemzetközi Valutaalap július 29-én utalta ki Ukrajnának a tavaly november elején aláírt, 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeret harmadik, 3,3 milliárd dolláros részletét. Azzal együtt az IMF már 10,9 milliárd dollárt utalt át Ukrajnának a keretből.