Vágólapra másolva!
Másodpercenként több mint hatezer font (1,9 millió forint) hitelt vett fel a brit kormány a múlt hónapban a recesszió okozta adóbevétel-kiesések és a hatalmas gazdaságélénkítő kiadások okozta rekordhiány betömködésére. Szakértők szerint ráadásul a kormány túl derűlátóan számol.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint augusztusban 16,1 milliárd font hiánnyal zárt a brit államháztartás. Ez rekord erre a hónapra számítva; tavaly augusztusban a havi deficit nem érte el a 10 milliárd fontot. A teljes államadósság - az ország történetében először - átlépte a 800 milliárd fontos határt.

A The Times kiszámolta, hogy az augusztusi nettó hiteligénye másodpercenként 6017 font állami hitelfelvételnek felelt meg. E hitelfelvételi ütem mellett 3 óra 42 percnyi új államadósságból lehetne megvásárolni Cristiano Ronaldót, a világ legdrágább labdarúgóját, akit nemrég 80 millió fontért vett meg a Real Madrid a Manchester Unitedtől. Kilenc óra 24 percnyi állami hitelfelvételből már egy Airbus A380-as repülőgép is kapható, alig több mint félévnyiből pedig már a BP olajtársaság is megvehető lenne.

Nagy-Britannia államháztartási hiánya az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint 175 milliárd font (54 ezer milliárd forint) lesz, ami a hazai össztermék (GDP) becsült értékének 12,4 százalékát tenné ki. Ez a modern brit gazdaságtörténet eddigi legnagyobb központi deficitje lenne - áll a vezető londoni napilap kimutatásában.

Független londoni elemzők azonban ezt a hiányprognózist is túl derűlátónak tartják. A lap idézi John Hawksworth-t, a PriceWaterhouse Coopers szakértőjét, aki szerint "úgy tűnik, a hiány nemhogy 2009-10-ben, de a következő években rendre túlteljesíti majd a pénzügyminisztérium előrejelezéseit".

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző cég azt jósolja, hogy a jelenlegi pénzügyi évben legalább tízmilliárd fonttal nagyobb lesz a deficit, de vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint 50 milliárd fontos hiánytúllépés is lehetséges.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrég - nagy piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról a leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Nagy-Britannia "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását. A cég ezt arra alapozta, hogy a mostani költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP 100 százalékát (jelenleg 57,5 százalék).