Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Megvonta Litvániától az elsőrendű adósbesorolást hétfőn a Moody's Investors Service, a súlyos recesszió költségvetési hatásaira hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő hétfő esti londoni bejelentése szerint a szuverén litván adósságkockázati besorolás az eddigi A3-ról a közepes befektetői Baa1-re módosul, és az új osztályzaton is fennmarad a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás.

A cég előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) arányában mért litván államháztartási hiány az idén és jövőre is "az egyszámjegyű sáv felső tartományában" lesz, és emiatt az államadósság-ráta a bevételekhez mérve meg fogja haladni a 100 százalékot. A hitelminősítő szerint a költségvetési hiány csökkentésének késlekedése azonban 2014-2015-ig is kitolhatja a litván eurócsatlakozás lehetséges legkorábbi időpontját.

Litvániának immár egyik nagy hitelminősítőnél sincs elsőrendű befektetői adósosztályzata. A Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt BBB - a Moody's új besorolásánál egy fokozattal gyengébb - szinten tartja nyilván a litván közadósságot.