Milliós termékdíjbírságot szabhat ki a VPOP

Vágólapra másolva!
Kevesen tudják, hogy a hazai cégek jelentős részének környezetvédelmi termékdíjat kell fizetnie. A jogszabály nem ismerete, illetve nem pontos végrehajtása miatt még nem áll el a VPOP az akár több milliós büntetések kiszabásától. Marton Ildikó, a Data City Kft. termékdíj-tanácsadója szerint az ilyen jellegű bírságok a jelenlegi válságban nagyon könnyen a csőd szélére sodorhatnak élelmiszerboltot, pékséget, zöldségest, hentest, vendéglátó egységet, virágüzletet, autóbontót vagy akár autógumi-javító műhelyt - mivel e vállalkozások szinte kivétel nélkül termékdíj-fizetésre kötelezettek.
Vágólapra másolva!

- Termékdíj-tanácsadóként mit tapasztalt az elmúlt időszakban?

Piaci adottság, hogy a vállalkozások a csökkenő vagy stagnáló kereslettel küzdenek, ezzel együtt a termékdíjas kötelezettségek be nem tartása, az adóelkerülés rövid távú üzleti stratégiára utal és nagy pénzügyi kockázatokat hordoz magában. Jelentős azoknak a vállalkozásoknak a száma, melyek a jogszabály szerint kötelezettek, mégsem fizetnek termékdíjat, és ezzel rövid távú versenyelőnyre tesznek szert. Az elmúlt időszakban azonban a vámhatóság nemcsak nagy erőkkel ellenőrzi a termékdíjas kötelezetti kört, de egyre keményebben bírságolja is azokat, ahol hiányosságokat tár fel.

- 2008-ban a vámhatóság a kereskedelmi csomagolóanyagokkal kapcsolatban tárta fel a legtöbb hiányosságot, többek között a pékeknél, henteseknél és a zöldségeseknél. Mit gondol, miért van ez?

Két fő problémát látok. Az egyik, hogy a vállalkozások jelentős része azt gondolja, hogy csak a csomagolóanyag-gyártók a kötelezettek, pedig ez ebben a formában nem igaz. Például egy boltos, ha az értékesítés helyén a terméket becsomagolja, kötelezetté válik, még akkor is, ha fizikailag a vevő rakja a terméket a boltban kapott vagy vásárolt bevásárlószatyorba. Kereskedelmi csomagolásnál az első belföldi forgalmazó és az első továbbforgalmazó vevő is kötelezettnek minősül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a - például italterméket forgalomba hozó - nagykereskedő és a tőle vásárló kiskereskedő is kötelezett, az utóbbiak viszont gyakran nem tudnak erről. A jogszabály kimondja, hogy mindig az adott vállalkozás felelőssége, hogy ellenőrizze: például a vásárolt italtermék esetében első továbbforgalmazó vevőnek minősül-e.

- Lehet-e a termékdíjfizetést csökkenteni?

Igen, többféle mód is van arra, hogy az adózó csökkentse az összeget vagy akár 100%-ban mentesüljön a termékdíj fizetése alól. A kötelezetti kör gyakran a hozzá nem értés miatt nem használja ki ezeket a lehetőségeket. Ha hozzánk fordul (www.termekdijbevallas.hu) gyorsan és díjmentesen felmérjük, hogy a cégének van-e bármilyen termékdíjas kötelezettsége.

- A vámhatóság termékdíjas ellenőrzési statisztikáiból kiderül, hogy a 2009 első negyedévében lefolytatott hatósági ellenőrzések során a kötelezettek 60 százalékánál tártak fel valamilyen hiányosságot. Mit ellenőrizhet a vámhatóság a termékdíjas kötelezettségek kapcsán?

Először a vállalkozás tevékenysége alapján ellenőrzik, hogy az termékdíjfizetésre kötelezett-e. Ha igen, akkor megnézik, hogy határidőre eleget tett-e bejelentési, nyilvántartási, díjfizetési és számlán való feltüntetési kötelezettségének, csomagolás esetén visszagyűjtési és hasznosítási kötelezettségének. Ellenőrizhetik továbbá a termékdíj-mentesség, illetve a visszaigénylés jogosultságát és mértékét is. Mindezeket a vámhatóság adó-elévülési időre visszamenőleges hatállyal ellenőrizheti.

- Mekkora bírságra számíthatnak az érintettek?

A termékdíj meg nem fizetése akár súlyos milliókba is kerülhet egy vállalkozásnak, ugyanis akinél termékdíj-fizetési hiányt állapítanak meg, a bírság az adóhiány kétszerese, jogosulatlan adó-visszaigénylés esetén pedig a háromszorosa lehet. Ezen túlmenően mulasztási bírságot is kiszabhat a vámhatóság, amely az Art. szerint gazdálkodóknál elérheti az 1 millió, magánszemélyeknél a 400 ezer forintot, a termékdíj-bírság a 200 ezer, illetve a 100 ezer forintot. Tanácsadóink segítségével ügyfeleink maradéktalanul meg tudnak felelni a jogszabályi előírásoknak, határidőre teljesíteni tudják bevallási kötelezettségeiket, mentességi és egyéb kérelmeiket, ezáltal elkerülve a vállalkozásukat fenyegető szankciókat, illetve többletkiadásokat.

- Kinek a feladata a termékdíjas ügyintézés?

Először is szeretném azt az elterjedt tévhitet eloszlatni, mely szerint ez könyvelői feladat! A termékdíjjal kapcsolatos jogszabályok és eljárások tavaly és idén is jelentős változáson mentek, mennek keresztül. Ha a parlament októberben elfogadja az új törvénymódosításokat, akkor 2010. január 1-jétől megint módosul a termékdíjas szabályozás. Már nem vállalhatja magára a könyvelő azt a pénzügyi felelősséget, hogy a termékdíjjal kapcsolatos szabályokat figyelemmel kíséri. A vállalkozásoknak olyan termékdíj-képviselőt kell alkalmazniuk, akinek megvan a szükséges szaktudása és képesítése. 2011. január 1-jétől csak OKJ-s termékdíj-ügyintézői végzettséggel lehet képviselői feladatokat ellátni.

- Mit jelent a termékdíj-képviselet és kiknek érdemes igénybe venni ilyen szolgáltatást?

Azoknak a vállalkozásoknak célszerű ilyen szakembert alkalmazni, akiknek nincs meg hozzá a szakértelmük, erőforrásuk, illetve a hiányosságokból eredő pénzügyi kockázatokat szeretnék áthárítani egy megbízott képviselőre. A képviselőt kötelező a vámhatóság felé bejelenteni, és onnantól kezdve pénzügyi felelősség terheli. Jelenleg sokan végeznek termékdíj-ügyintézést úgy, hogy nem jelentik be magukat képviselőként, mert nem kívánják a pénzügyi felelősséget vállalni, és sajnos ennek a következményeivel a kötelezettek nincsenek tisztában. Cégünk minden esetben bejelentett képviselőként jár el ügyfeleinél, és rendelkezünk az ehhez szükséges szakmai felelősségbiztosítással. Nem vállalnak felesleges pénzügyi kockázatot azok, akik a termekdijbevallas.hu oldalon hozzánk fordulnak.

- Az interneten honnan tud egy vállalkozás termékdíjas kérdésekben ingyen, naprakész információkhoz jutni?

A VPOP ebből a célból hozta létre a termekdijinfo.hu portált. A vállalkozások bátran feltehetik a termékdíjjal kapcsolatos kérdéseiket, anélkül, hogy a vámhatóság a kérdések alapján megkeresné őket. A szolgáltatás másik előnye az, hogy az oda beérkező kérdéseket nagyon rövid határidővel tudják a téma szakértői megválaszolni. Az oldalra látogató vállalkozások gyorsan el tudják dönteni, hogy termékdíj-fizetésben érintettek-e. Amennyiben kötelezettek, el kell dönteniük, hogy tudnak-e belső erőforrást allokálni a feladatra vagy termékdíj-képviselőt bíznak meg vele.
A portál szerkesztője, Kovács Csaba elmondta, hogy az oldalra a legtöbb kérdés a csomagolással kapcsolatban érkezik, illetve az érintettek a többutas termékek szabályozását értelmezik a legnehezebben. Újdonság, hogy az oldalra hamarosan egy saját fejlesztésű termékdíj-kalkulátor fog felkerülni, amely a levonások ellenőrzésében is segítséget nyújthat.