Milliárdokkal tartozik a Mol partnere Horvátországnak

Vágólapra másolva!
Horvát sajtóhírek szerint pénzügyőrök és vámosok vizsgálják az INA üzleti ügyeit, mert a nagyobbrészt a Mol tulajdonában lévő horvát olajtársaság legalább kétmilliárd kunával (mintegy 76 milliárd forinttal) tartozik az államnak.
Vágólapra másolva!

A Jutarnji List, a Dnevnik és a Vecernji List és üzleti lapok keddi beszámolói szerint a vizsgálat azért indult, hogy felmérjék, pontosan mekkora összeggel tartozik a legnagyobb horvát olajvállalat az államkasszának.

Becslések szerint az adók és járulékok elmaradása miatt a tartozás meg is haladhatja a kétmilliárd kunát, de ezen felül az állam 14 százalékos kamatra is igényt tart. A Jutarnji List üzleti információkra hivatkozva írt arról, hogy a tartozást a gázüzletággal vagy a Mol által nyújtott kölcsönnel rendezhetné az INA.

Szakértők érdekesnek tartják a vizsgálat időzítését, ugyanis az utóbbi hetekben "mélypontjára" került a kormány és a horvát olajtársaság kapcsolata, miután az INA az augusztus eleji, egy százalékos áfaemeléskor, majd két héttel később, jelentősen megemelte az üzemanyagok árát. Ez nemcsak a közvéleményt, hanem a kormányt is meglepte, sőt a kormány közeléből kiszivárgott hírek szerint az INA-t, mint az egyik legnagyobb adótartozót teszik felelőssé az állam fizetőképességének romlásáért - közölte a Jutarnji List, hozzátéve, hogy az információkat sem az olajtársaság, sem a kormány nem kommentálta.