Vágólapra másolva!
Pozitív az ébredés, Bernanke "a válságnak vége" felszólalása optimistává tette a piacokat, míg a realitások nem erről szólnak. Egyelőre a forint marad a "kijelölt zónájában", de év végén még jöhetnek meglepetések. A forint 270-nél jár, és akár a 268 forintos euró sem elképzelhetetlen ma.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Tegnap úgy nyilatkozott Ben Bernanke, a Fed elnöke, hogy a válságnak vége, már ami a számokból kiolvasható, s ez a sorozatos kedvező amerikai makroadatok után megerősítette a pozitív hangulatot a világ piacain. A helyzet azonban nem ennyire rózsás, Gondi István, a Raiffeisen devizaelemzője az [origo]-nak megvilágította a gyenge pontokat.

Egyrészt az elemzői becslésekhez mérni az egyes makroadatokat csak óvatosan szabad. A válság idején ugyanis a jóslatok is pesszimistábbak lettek, míg realitás valójában az, hogy a munkanélküliség az Egyesült Államokban 10 százalék körül van, és nem várható, hogy rövid idő alatt elfogadható szintre süllyedne.

A forint árfolyama már jó ideje a 265-275-ös sávon belül maradt, s egyelőre nem tűnik úgy, hogy akár föl, akár le kilépne ebből. Fontos azonban tudni, hogy a kereskedés továbbra is illikvid, azaz nagyon kevés pénz áramlik a piacon, ami azt jelenti, hogy aránylag kis összegekkel is lehet tologatni az árfolyamot.

Írországban a kormány egy újszerű tőkésítéssel próbálkozik, aminek a lényege, hogy az állam felvásárolná a jelzáloghiteleket, s a bankok cserébe az Európai Központi Banknál beváltható kötvényeket, azaz friss pénzt kapnának cserébe. A hátránya ennek a megoldásnak, hogy közel megduplázná az államadósság GDP-hez mért arányát.

Gondi jó útnak tartja ezt a megoldást, de Magyarországon ezt elképzelhetetlennek látja. Itthon a "kenyeret és cirkuszt elv" működik - mondja. Az emberek megelégszenek azzal, hogy mérgelődnek a nagy cégek vezetőinek fizetéséről, miközben a fizetési képességük nemhogy javulna, hanem komoly veszélyeket hordoz magában.

Az Egyesült Államokban jogosnak tartaná az elemző a jelzálogok felvásárlását, mert ugyan még nem omlott össze az ingatlanpiac, az állapota jónak sem mondható éppen. Ennek megroppanása pedig természetesen kihatna a pénzpiacokra "globálisan is, nálunk meg főleg" - véli Gondi.

Alátámasztja aggodalmát a frissen kikerült statisztika, amely hazai cégek fizetési képességét vizsgálja. Eszerint a cégek átlagosan már 110 napig tartoznak, míg a veszteségi leírások mértéke megháromszorozódott. Ez a csődök számának jövőbeli magas arányára utalhat. Gondi szerint év végéig még látunk majd csúnya eséseket.

A kilábalás útját a szakértő W-alakúnak sejti, hozzátéve, hogy most az elő felívelő résznél járhatunk, míg az utolsó szár hosszan elnyújtott lehet. A válság tavalyi bedurvulásánál a gyenge, kis országokat kezdték ki, mint amilyen Izland vagy Magyarország volt. Most viszont akár a nagyoknak is nekiugorhatnak, például az Egyesült Államoknak. Ezt a magas költségvetési hiány teszi lehetővé, ami a további állami beavatkozásoknak szab szűkös gátat. A pesszimista képhez Gondi István annyit tett hozzá: "ne így legyen!"