Elemzők vitáznak a forint sorsáról

Vágólapra másolva!
Az eurót 271,13 forintért adták szerda délután fél egykor. A hosszú távú kilátásokról vita alakult ki nyugati elemzők között, ugyanis valamelyik enyhe erősödésre, másik akár 290-ig tartó esésre számít.
Vágólapra másolva!

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint ez a várakozásoknak megfelelő. Az árfolyamot a rossz kiskereskedelmi forgalmiadat sem mozgatta meg. A dollár gyengülése tovább folytatódik a legtöbb devizával, így a forinttal szemben is.

Az elemző kiemelte, hogy a forint annak ellenére nem tud erősödni, hogy a részvénypiacok folyamatosan emelkednek és az állampapír-piacokat is a túljegyzés jellemzi. Szerinte ez a bizonytalanságot és a pozitív hangulat erőtlenségét jelzi. Hozzáteszi azonban, hogy az erősebb forint az exportvezérelt magyar gazdaságnak nem is tenne jót.

A nemzetközi értékpapír- és devizapiacokon változatlanul a kivárás jellemzi a befektetői magatartást: a piacok a Fed-ülés közleményéből, majd a G20 tanácskozáson elhangzottakból levonható következtetésekre várnak. A forint árfolyamát továbbra is a 270 forintos euró árfolyam felett tartott 1-2 forint széles sávban várják az elkövetkező napokra.

A Der Standard osztrák napilap írása szerint a magyar valuta újbóli leértékelődésének lehetőségére figyelmeztetnek egyes elemzők. Márciusi mélyrepülése óta javult a forint árfolyama az euróval szemben, de ismét sokasodnak azok a vélemények, amelyek további leértékelődéssel számolnak.

A német Commerzbank úgynevezett technikai elemzésében rövid- és középtávon leértékelődéssel számol, akár 290 forintos átváltási árfolyamig. Ennek ellentmondanak osztrák elemzők várakozásai, így például az Erste Banknál, ahol a magyar fizetőeszköz enyhe erősödésével számolnak, de a Commerzbank másik, londoni elemző részlegének véleménye is, amely stabilizálódással számol.

Magyar banki szakemberek viszont óvatosabbak, és újabb gyengüléstől tartanak. A cikkíró egy meg nem nevezett vezető elemzőt idéz: "Lehet, hogy az Egyesült Államokban már elmúlt a válság, de ezt mi itt nem érezzük, én gyengülésből indulok ki". Az Erste elemzőjének vélekedésével szemben budapesti vélemény szerint a makroökonómiai adatok javulása nem lesz elegendő a forint stabilizálódásához.

A lap felidézi, hogy a Moody's új, keddi jelentése is rossz híreket hozott: a hitelminősítő szerint korai lenne még kilábalásról beszélni Magyarországon, Lettországban és Izlandon.