A Moody's derűlátóbb a kormánynál

Vágólapra másolva!
A Moody's a kormányzatnál kevéssé pesszimista képet fest a magyar gazdaság közeli jövőjéről, a hitelminősítő országjelentésében erős azdasági alapokról beszél.
Vágólapra másolva!

Magyarország befektetésre ajánlott adósbesorolását erős gazdasági és intézményi alapok támasztják alá, de a kormányzati szféra pénzügyi ereje gyenge - vélekedik a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott éves országjelentésében. A jelentés - hasonlóan a Standard & Poor's egy nappal korábbi véleményéhez - a választások után kormányváltás esetén sem valószínű jelentős eltérés a jelenlegi kormány reformpolitikájától.

A nemzetközi hitelminősítő értékelése szerint bár az utóbbi időszakban megállt a jövedelmi felzárkózás az EU-átlaghoz, az elmúlt két évtized alapján felvázolható összkép továbbra is kedvező.

A makrofelmérések javuló gazdasági dinamikára utalnak, a külső fizetési egyensúly hiánya meredeken csökken, de a gazdasági teljesítményt visszahúzzák a takarékossági intézkedések. A Moody's az idei évre 6,3, és még jövőre is 0,3 százalékos visszaesést jósol a magyar gazdaságban. Ez kedvezőbb a legutóbbi kormányzati prognózisnál, abban ugyanis idénre 6,7, jövőre pedig 0,9 százalékos visszaesés szerepel.