Hitelkeret segíti a vietnami terjeszkedést

Vágólapra másolva!
Hatvan millió eurós kötött segélyhitel keretről írtak alá megállapodást Vietnammal. A hitelkeret a magyar cégek vietnami piacra jutását segíti.
Vágólapra másolva!

A vietnami miniszterelnök, Nguyen Tan Dung pénteki magyarországi látogatása alatt - egyebek mellett - hatvanmillió euró keretösszegű kötött segélyhitel-megállapodást írt alá. A hitelkeret lehetséges felhasználási területei között van az egészségügyi, oktatási infrastruktúra, a környezetvédelem, a szakképzés, de elsődlegesen egy kórház épül fel az összegből. A hitel terhére magyar cégek juthatnak üzlethez Vietnamban, sőt a hitelből finanszírozott projekteket pályázati úton kiválasztott magyar fővállalkozók valósíthatják meg.

A fejlődő országok gazdasági felzárkózásának támogatása olyan uniós és nemzetközi elvárás, amelynek hazánknak is meg kell felelnie. A hitelt - 18 éves futamidőre, nullaszázalékos kamattal - folyósító Eximbank az utóbbi időben fokozta erőfeszítéseit ilyen ügyletek tető alá hozása érdekében, így magyar cégek hasonló projektet valósíthatnak meg Indonéziában és Srí Lankán. Tárgyalások folynak Macedóniával, Albániával, Egyiptommal, Mongóliával, Üzbegisztánnal és Boszniával is.

Vietnamra ráfér a segély

A 2008-ban Vietnamot is elérő gazdasági problémák (magas infláció, mélypontra esett tőzsde, ingatlanpiaci áresés) után 2009 a lassú javulás éve. Komolyabb privatizációs lépések azonban főként középtávon várhatók: a korábbi tervek szerint több nagy állami kereskedelmi bank és mobilszolgáltató tőzsdei bevezetése esedékes lenne.

A könnyűiparban adódhatnak priva­tizációs lehetőségek, elsősorban KKV méretű vállalatok tekintetében. Zöldmezős beruházásra több ágazatban jó lehetőségek kínálkoznak. Kiemelhető a magas színvonalú szállodák, üdülő komplexumok, irodaházak iránt hosszú távon várható kereslet, a termelő beruházások között pedig magyar érdeklődésre tarthat számot a takarmánygyártás és élelmiszer-feldolgozás.

Magyar áruknak és cégeknek teremt piacot

A kötött segélyhitelezés a fejlesztési támogatások olyan formáját valósítja meg, amelynek révén a fejlesztési segélyezésre fordított költségvetési források a magyar gazdaság szempontjából is kiválóan hasznosulnak, hiszen a hazánktól kapott támogatásokat minden kedvezményezett ország kizárólag Magyarországról származó áru és szolgáltatás beszerzésére fordíthatja. A kötött segélyhitel révén, a kedvezményezett országok az egyébként elérhető normál exporthitel feltételekhez képest, legalább 35 - illetve az ENSZ értelmezése szerinti legfejletlenebb országok esetében minimum 50 - százalékkal olcsóbban juthatnak hitelekhez.

A kötött segélyhitel jellemzője a kedvező kamat, a normál exporthitelnél hosszabb futamidő, a türelmi idő, és az adományelem együttese adja. A kötött segélyhitel-program működtetője a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium. A kötött segélyhiteleket az arra jogosult országoknak a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank - www.eximbank.hu) nyújtja.

Kötött segélyhitelezési megállapodások

Célország

A hitelkeret aláírásának éve

A hitel célja

A hitel összege

Bosznia-Hercegovina

2004, 2007

ivóvíztisztítók

15,8 millió euró

Montenegro

2005

óvoda, egészségügyi szakiskola, vizsgaközpont, általános iskola

15,0 millió euró

Sri Lanka

2007

kikötő- rekonstrukció, vízkezelés

51,0 millió euró

Vietnam

2008

vízkezelés, népesség nyilvántartás

35,0 millió euró

Indonézia

2008

vízkezelés

10,0 millió dollár

Laosz

2009

3 db minifarm rekonstrukció

8,6 millió dollár



A magyar kötött segélyhitelezés formáját tekintve vegyeshitel, amely azt jelenti, hogy a hitelkonstrukció kamattámogatásos hitel és adományelem együtteséből áll. Az OECD-megállapodás előírásai szerint kötött segélyben azok a fejlődő országok részesülhetnek, amelyek az egy főre jutó nemzeti jövedelem alapján 17 éves lejáratú világbanki kölcsönre jogosultak. Kötött segélyhitelnyújtást - a külgazdasági célokkal összhangban - elsősorban a magyar kormány kezdeményez. Egyidejűleg felkéri a kedvezményezett országot olyan beruházások, projektek kijelölésére, amelyek összetevőit kötött segélyhitel konstrukcióban magyar vállalatoktól kész beszerezni.