Költségvetési kockázattól tart az IMF pesti képviselője

Vágólapra másolva!
Magyarországon a gazdasági növekedés beindulása, későbbi felgyorsulása érdekében fontos a strukturális reformok megvalósítása - mondta Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője csütörtökön, Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Magyarország államadóssága magas a GDP-hez mérten, így mind a fiskális konszolidáció folytatására, mind a szerkezeti reformok megvalósítására szükség van szerinte.

Ivascsenko hangsúlyozta: a 2009-2010-re már életbe lépett, illetve tervezett strukturális lépések együttes hatása a GDP mintegy 5 százalékának felel meg. Elmondta: a kormány 2010-re beadott, eltervezett költségvetési intézkedései teljesíthetőek, hihető lépések, és ha megvalósulnak - a korábbi intézkedésekkel együtt -, az államadósság GDP arányos szintjét a mostani mértékről mintegy 10 százalékponttal lehet majd mérsékelni 2010-2014 között.

A tervezett szerkezeti változtatások miatt fontosnak nevezte a parlamentnek benyújtott, 2010-re vonatkozó költségvetés elfogadását.

A jövő évi költségvetés megvalósítása terén kockázatok is felmerülhetnek, egyrészt az, hogy az eurózónában mikor indul be ténylegesen a gazdasági fellendülés, másrészt az, hogy Magyarországon a következő évben parlamenti választások lesznek - húzta alá az IMF magyarországi képviseletének vezetője.

Irina Ivascsenko elmondta: az IMF egyetért a magyar kormány előrejelzésével, ami a GDP alakulására ez évre 6,7 százalékos visszaesést, a jövő évre pedig 0,9 százalékos csökkenést prognosztizál.