Lemondott Felcsuti, döntenek a banki kódexről

Vágólapra másolva!
Lemondott a Bankszövetség elnöke, a konkrét okok nem ismertek, Felcsuti Péter véleménykülönbségekre hivatkozott. Az új elnökről majd a tagbankok döntenek, minden pénzintézetnek egy voksa van a szavazásnál. Felcsuti utódát legkésőbb pár héten belül kinevezik, személyi javaslatokat a jelölőbizottság tesz majd. Az alelnök által vezetett Bankszövetség kedden rábólinthat a banki magatartási kódexre is.
Vágólapra másolva!

Lemondott a Bankszövetség elnöki tisztéről Felcsuti Péter. Döntését azzal indokolta: "a bankszakma egyes stratégiai kérdéseiben képviselt álláspontom jelentősen eltér a Bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményétől". A Bankszövetség elnöksége tudomásul vette a lemondást.

A lemondás konkrét oka egyelőre nem ismert, de a Bankszövetség az utóbbi időben egy kérdéssel kapcsolatban került a címlapokra, mégpedig a banki magatartási kódex kapcsán. Erre az okra utalhat az is, hogy a szövetség elnöksége most dönt a banki magatartási kódexről, azaz feltehetően most hagyják jóvá azt a szöveget, amelynek a tartalmi kérdéseiről már megegyeztek a felügyelettel is (ld. keretes írásunkat). A lemondást bejelentő közleményből mindezzel együtt az nem derült ki, hogy a véleménykülönbség a bankok magatartási kódexével kapcsolatos-e.

A szövetség elnöksége rendkívüli testületi ülést hívott össze október 7-re, amelynek feladata az új elnök megválasztása. Az új elnök megválasztásáig a Magyar Bankszövetség Patai Mihály alelnök vezetésével folytatja munkáját, a szövetség elnöksége várhatóan október 7-én választ új elnököt - tájékoztatta a bankszövetség az MTI-t hétfőn.

Vasárnap már nem ő nyilatkozott

Eddig jellemzően Felcsuti nyilatkozott a kérdésről, de vasárnap már Patai Mihály alelnök képviselte a Bankszövetséget a témáról szóló televíziós vitában - állítólag ez abból adódott, hogy a szövetség "több arcúvá" szeretett volna válni a médiában.

"Bármelyik elnöknek bármikor külön indoklás nélkül lehetősége van arra, hogy lemondjon" - fogalmazott a lemondás okaira és időzítésére vonatkozó kérdésünkre Müller János, a Bankszövetség illetékese.

Az alapszabály értelmében a szövetség tevékenysége folyamatos, az elnökség teljes jogkörrel Patai Mihály alelnök vezetésével folytatja a munkáját.

Müller elmondta, hogy a szövetség elnöksége hétfő délután ülést tart, amelyen döntenek a jelölőbizottság felállításáról (a jelölőbizottság tagjainak névsora egyelőre még nem ismert). "Amikor a bizottság befejezi a munkáját, a szövetség összehívja a testületi ülést, és itt megválasztják az új elnököt. Erre néhány héten belül sor kerül" - fogalmaztott Müller.

A szövetség vezetésének első embere jelenleg az UniCredit Bankot vezető Patai Mihály, az ő esetleges jelöltségével kapcsolatos kérdéseinkre a pénzintézet nem reagált. Patai helyzetét bonyolítja, hogy a bankár a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöki tisztét is betölti.

Felcsuti az alulinformáltságról

Felcsuti egy héttel ezelőtt a Népszabadságnak adott interjújában a válsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kereskedelmi bankok hitelpolitikáját csak az egyik hibának tartja, a devizaalapú hitelezésre kenni a magyar krízist pedig szerinte durva leegyszerűsítés.

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója úgy vélte, hogy a bankokkal szembeni ellenséges közhangulatot 80 százalékban a felelőtlen nyilatkozatok és az alulinformáltság okozza. Szerinte egyszerűen az emberek többsége - köztük politikusok és a sajtó képviselői - nem elég felkészült ahhoz, hogy pontos képe legyen a bankok működéséről.

Kevesebb mint másfél év

A Magyar Bankszövetség testületi ülése 2008. április 25-én választotta elnöknek 3 évre Felcsuti Pétert. Az előző elnök, Erdei Tamás, aki 12 évig töltötte be ezt a tisztséget, mandátumának lejárta után nem kívánta újra jelöltetni magát a posztra.

Farkas Ádám nem kommetál

Farkas Ádám felügyeleti elnök nem kívánta kommentálni Felcsuti Péternek, a Magyar Bankszövetség elnökének hétfőn bejelentett lemondását, azt a Bankszövetség ügyének tekinti.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lízingcégekre és a pénzügyi vállalkozásokra is kiterjesztené a banki magatartási kódexet, miután a bankszövetségnél azt jóváhagyják - mondta a PSZÁF elnöke az MTI-nek hétfőn.

A Bankszövetség belső szabályzata szerint a szerevzet legmagasabb fóruma a testületi ülés, amelyen minden tagbank első számú vezetője képviseli intézményét - mégpedig egy szavazati joggal.

A testületi ülés az ügyek operatív vitelére héttagú elnökséget választ, ez a vezetőszerv elnökből, alelnökből, négy elnökségi tagból és főtitkárból áll. Az elnökségi tagokat 3 évenként választják, kivéve a szövetség munkatársainak vezetőjét, a főtitkárt, akinek mandátuma öt évre szól.

A szövetség vezetésének munkájában Felcsutin túl Patai Mihály (UniCredit Bank Zrt.) alelnökként, Nyers Rezső főtitkárként, Csicsáky Péter (Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.), Czirják Sándor (Magyar Fejlesztési Bank Zrt.), Gyuris Dániel (FHB Bank Nyrt.) és Kolossváry Ádám (Merkantil Bank Zrt.) tagként vesz részt.

Minden tagbanknak egy szavazata van

Az 1989-ben megalakult Bankszövetség szakmai érdekképviseleti szervezet, amelynek jelenleg 44 bank és pénzintézet a tagja - olvasható a szövetség honlapján. A szövetség legmagasabb fóruma a testületi ülés, amelyen minden tagbankot az első számú vezetője képvisel egy szavazati joggal. A testületi ülés választja meg három évre az elnökség tagjait az ügyek operatív vitelére.

A Bankszövetség elnöke dönthet és intézkedhet a testületi ülések közötti időszakban az elnökség hatáskörébe tartozó, de nem halasztható kérdésekben. Az elnök tartja a kapcsolatot az állami szervezetekkel, a társadalmi és más érdekképviseleti szervekkel, és a nemzetközi szakmai szervezetekkel.

A szövetség az 1999-es etikai kódex helyett 2008 áprilisában újat fogadott el, amelynek betartásán az etikai bizottság őrködik. A Bankszövetség tagjaira nézve kötelező érvényű etikai kódex célja az - olvasható a szövetség honlapján -, hogy a tagok az egymás közötti kapcsolataikban, az üzletvitelükben és a pénzügyi szolgáltatásaik nyújtása során az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva tisztességes, etikus magatartást tanúsítsanak.