Vágólapra másolva!
Augusztusban már harmadik hónapja csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben, a defláció éves bázison 0,2 százalék volt, szemben a júliusi 0,7 százalékkal - közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat új adata megegyezik a két héttel korábbi előzetes becsléssel. Magyarországon volt a legmagasabb tizenkét havi infláció.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Júliusban átlagosan 0,7 százalékkal, júniusban 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak az euróövezetben az egy évvel korábbinál. A közös európai statisztika 12 éves történetében még nem volt példa negatív tizenkét havi inflációs indexre. Egy hónap alatt a fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal nőttek az euróövezetben, az Európai Unió 27 tagországában pedig 0,6 százalékkal.

Az Eurostat jelentése szerint a huszonhetek közül Magyarországon volt a legmagasabb, 5 százalékos a tizenkét havi infláció augusztusban. A második Románia 4,9 százalékkal, a harmadik pedig Lengyelország 4,3 százalékkal.

Az euróövezet 16 országából tízben éves szinten defláció volt augusztusban. A legnagyobb mértékű árcsökkenést Írországban mérték, ahol 2,4 százalékkal maradtak el a fogyasztói árak az egy évvel korábbitól.

Az euróövezetben májusban szűnt meg a tizenkét havi infláció. Akkor az egy évvel korábbival azonos fogyasztóiár-szintet mértek. A negatív infláció nem csak azt jelzi, hogy tavalyhoz képest estek a kőolaj- és az élelmiszerárak, hanem azt is, hogy a vállalatok értékesítési nehézségei nőnek. A fogyasztók ugyanis nem tudnak, illetve esetleg további áresésre spekulálva nem is akarnak vásárolni. Ez viszont ördögi kör: a fogyasztók egyszersmind dolgozók is, akiket a veszteséges vagy csődbe menő cégektől elbocsátanak, és a növekvő munkanélküliség tovább ronthatja a fogyasztói hangulatot.