Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Újabb amerikai nagybank, a Wells Fargo fizeti vissza a korábban kapott amerikai kormánytámogatást. Közben egyre koncentrálódik a tengerentúli bankszektor, a legnagyobb pénzintézetek éppen az állami segítséget kihasználva terjeszkednek a piacon.
Vágólapra másolva!

Egyre több amerikai nagybank fizeti vissza az állami segítséget: szerdán a Wells Fargo közölte, hogy visszafizeti a tavaly összeállított bankmentő csomag (TARP) keretében kapott 25 milliárd dollárt. Kedden a Bank of Americáról érkeztek olyan hírek, amelyek szerint a társaság megkezdi a 20 milliárdos kormányzati segély törlesztését.

A Wells Fargo szerdán közölte: részvényeladások nélkül is elő tudja teremteni a törlesztéshez szükséges összeget. Elemzők szerint a két nagybank körüli fejlemények azt mutatják, hogy az amerikai bankszektor már állami támogatás nélkül is stabil.

Az 10 milliárd dollár közpénzzel kisegített Morgan Stanley már egy májusi elemzésében azt jósolta, hogy a 700 milliárd dolláros TARP-ból kisegített nagy bankházak többsége az idei harmadik negyedévben visszaadja a mentőövet.

A kormány tavaly ősszel, még George W. Bush elnökségének idején, a Lehman Brothers összeomlása után kezdte segélyezni a bankokat annak érdekében, hogy a válságos gazdasági helyzetben legyen elég tőketartalékuk a hitelezés folytatásához. Az amerikai állam összesen kilenc vezető banknak nyújtott segítséget, az időközben visszafizetett milliárdokból pedig kisebb bankoknak adott tőkeinjekciót.

A pénzintézetek sietnek visszafizetni a kormányzati hitelt, hogy szabaduljanak a vele járó kötöttségektől, például a menedzsereknek fizetett jutalmak korlátozásától. A pénzügyminisztérium azért vezettette be a szigorításokat, hogy a csillagászati prémiumok ne ösztönözzenek szélsőséges kockázatvállalásra. A Dow Jones összeállítása szerint a JPMorgan Chase & Co, a Goldman Sachs Group és a US Bancorp már az utolsó centig törlesztett.

Szakértők szerint a vezető amerikai bankok az állami segítség révén még hatalmasabbá válnak, és vélhetően uralkodó pozíciójukat megerősítve kerülnek majd ki a válságból. A Bank of America például a TARP-ból származó milliárdokból felvásárolta a Merrill Lynch-et, a Wells Fargo pedig bekebelezte a Wachoviát, és vagyona az ügylet révén egy csapással 43 százalékkal növekedett.

A hatalmas mértékű tőkekoncentrációt jelzi, hogy a JP Morgan Chase az Egyesült Államokban a banki letétek több mint tizedét birtokolja, és ugyanilyen hányaddal rendelkezik a Bank of America és a Wells Fargo is. Ez összesen 2200 milliárd dollár, az összes letét 34 százaléka. Ez a három bank és a kormány által megmentett és résztulajdonolt Citigroup bocsát ki minden második jelzáloghitelt és a hitelkártyák kétharmadát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről