JP Morgan: magyar euró lehet előbb, mint cseh

Vágólapra másolva!
Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a tűréshatár alá csökken, áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport csütörtökön közölt elemzésében.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A JP Morgan kedvezőbben ítéli meg a cseh, a lengyel és a magyar értékpapír-piac állapotát. Ezt azzal indokolják, hogy az eurózóna erőteljesebb gazdasági növekedése és a kamatok nyugati szintekhez való közeledése segítheti a három ország fellendülését.

A külkereskedelmi mérleg - állapítja meg a JP Morgan - 1,4 milliárdos pluszt ért el a három országban, ami az egy évvel korábbi 8,8 milliárdos passzívumhoz képest jelentős előrelépés. Viszont egészen más a hármak megítélése az eurózónához való csatlakozást illetően.

A JP Morgan szerint a közép-európai gazdaságokat sújtó recesszió és a közfinanszírozási rendszerek állapotának ebből eredő romlása a helyi valutákra nehezedő leértékelődési nyomással együtt tovább csökkentette a hármak - Lengyelország, Csehország és Magyarország - hamaros euróövezeti belépésének esélyét.

A ház most 2014-2016 között valószínűsíti az országcsoport valutauniós belépését, de kiemeli, hogy véleménye szerint Magyarország a másik két térségi országot egy évvel megelőzve bevezetheti az eurót.