Javított beruházási előrejelzésén az Ecostat

Vágólapra másolva!
Kevésbé esnek vissza a beruházások az Ecostat szerint az idén a korábban vártnál, és az infláció is alacsonyabb lehet, a GDP előrejelzés azonban nem változik. A beruházásokra vonatkozó idei előrejelzését tekintve az Ecostat 7,9 százalékos visszaesésre számít, noha júniusban még 11,4 százalékos csökkenést prognosztizáltak.
Vágólapra másolva!

A GDP-re vonatkozóan változatlanul 6,5 százalékos csökkenést jósol az idén a gazdaságkutató intézet, amely inflációs prognózisát a korábbi 4,9 százalékról 4,4 százalékra csökkentette - derül ki a társaság szerdai sajtótájékoztatójának írásos anyagából. Az intézet azt várja, hogy 2010-ben 4,1 százalékra mérséklődik a pénzromlás éves üteme.

Belyó Pál, a gazdaságkutató intézet főigazgatója szerdai budapesti tájékoztatóján elmondta: a hazai gazdaság idei mélypontját a második negyedévben érte el, amikor is az előző év azonos időszakához képest 7,5 százalékos volt a visszaesés. Az Ecostat prognózisa szerint 2009 harmadik negyedévében 7,2 százalék, a negyedik negyedévben pedig 4,5 százalék lesz az éves bázisú GDP csökkenés. Belyó Pál szerint jövőre megáll a visszaesés, az év egészére 0,1 százalékos csökkenést, lényegében stagnálást várnak.

Az Ecostat prognózisa szerint a lakossági fogyasztás 2009-ben 6,2 százalékkal csökken, az export 11,1 százalékkal, az import pedig 15,5 százalékkal zsugorodik. Az államháztartás várható GDP arányos hiánya az idén és 2010-ben is eredményszemléletben (ESA'95) 3,9 százalék lesz.

Az Ecostat az idei év végére 7 százalékos alapkamatot jelez előre. A kutatók szerint az alapkamat a jövő év végére 6 százalékra mérséklődik.

Belyó Pál elmondta: a magyar gazdaság helyzetét nagyban befolyásolja az, hogy Németországban mikor indul meg a gazdaság fellendülése. A gazdaságkutató vezetője szerint jövőre mind a kivitel, mind a behozatal 1,6-1,6 százalékkal emelkedik.

Az intézet prognózisa szerint a forint árfolyama tartósan a 270 forint/euró szint körül lesz. Az inflációs nyomás tovább mérséklődik, emiatt a jegybanknak lehetősége lesz az alapkamat további csökkentésére, a világban azonban pont ezzel ellentételes folyamat, a jegybanki kamatok emelése várható - elemezte Belyó Pál.

A 2010-es költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta: a tervezet szerint jövőre nagyjából az idei évinek megfelelő összeggel gazdálkodhat az állam, így a gazdaság élénkítésére az uniós forrásokat kell minél nagyobb arányban kihasználnia az országnak. Jövőre még kissé emelkedik az államadósság GDP arányos szintje, és eléri a 79,8 százalékot, de 2011-től folyamatosan mérséklődik ez az arány - fejtette ki.

A folyó fizetési mérleg deficitje idén várhatóan 2,9 milliárd euró lesz, 2010-ben az import újból megélénkül, így a folyó mérleg hiánya enyhén nő, mintegy 3 milliárd euró lesz. Kedvező forgatókönyv esetén, ha a szigorú költségvetési politika folytatódik, 2013-tól lehetőség nyílhat az euró bevezetésére is - mondta a főigazgató.