Gyűlik a kínai tőke a Volvo megvételére

Vágólapra másolva!
A kínai Geely Automobile autóipari konszern 334 millió dollár tőkeinjekcióban részesül a Goldman Sachs egyik érdekeltségétől. Az összeget a Ford Motors Co. tulajdonában lévő Volvo Cars megvásárlásához kívánja felhasználni a kínai vállalat.
Vágólapra másolva!

A Geely Hongkonban jegyzett anyavállalatának részvényárfolyama 18 százalékkal emelkedett meg, miután ismertté vált, hogy a Geely 2,586 milliárd hongkongi dollár (334 millió dollár) értékben bocsát ki részvényre váltható kötvényt a Goldman Sachs Capital Partners VI Fund befektetési alapnak. A hongkongi tőzsdének adott közleményében a Geely akvizíciók és egyéb tevékenységek finanszírozási igényével indokolta a kibocsátást.

Amennyiben a Goldman Sachs teljes egészében él átváltási jogával 15,1 százalékos részesedésre tehet szert a kínai autógyártó konszern felhígított alaptőkéjében.

A Geely közleménye nem tett említést a kínai vállalat érdeklődéséről a Volvo iránt, de a Geely szóvivője korábban megerősítette, hogy az autógyár anyavállalata foglalkozik a pályázat gondolatával.

A kínai autógyártók piacaik kiterjesztése és gyártási technológiájuk modernizálása céljából komoly érdeklődést mutatnak külföldi autógyártók felvásárlása iránt.

Az állami tulajdonban lévő Beijing Automotive előzetes megállapodást kötött a svéd Koenigsegg Group AB kisebbségi részvénytulajdonának megvásárlásáról. A svéd sportkocsi gyártó vállalatnak a Saab Automobile-nak a General Motorstól történő megvásárlásához lenne szüksége tőkeinjekcióra.

A Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Corp. építőipari gépgyártó vállalat a GM Hummer részlegének megvásárlásához várja az amerikai felügyelet engedélyét.