Nap közben erősödött a forint

Vágólapra másolva!
A térségbeli devizák árfolyamát a tőzsdei profitkivét és a tartózkodóbb befektetői magatartás befolyásolta hétfőn. Az eurót 272,74 forinton jegyezték délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, szemben a délelőtti 274 forint feletti, és a péntek délután négy órai 272,65 forinttal.
Vágólapra másolva!

A globális devizakereskedés európai szakaszának kezdete előtt az árfolyam még 272 forint körül járt hétfőn reggel.

A hétfői kereskedés a tőzsdei profitkivét, a tartózkodóbb devizapiaci befektetői magatartás jegyében zajlott. Az európai tőzsdeindexek egy százalék körüli veszteségben mozogtak a nap folyamán, majd az amerikai tőzsdeindexek is veszteséggel nyitottak. A fordulatra a gumiabroncs-import miatt kibontakozó amerikai-kínai kereskedelmi adok-kapok adott indokot, bár a múlt heti hat egymást követő nyereséges és éves rekordokat döntögető kereskedési nap után egyébként is esedékes volt egy profitkivételre lehetőséget nyújtó korrekció.

A forint euróárfolyama a nemzetközi befektetői hangulat alakulása mellett zloty euróárfolyamát és az euró dollárárfolyamát követte. A zloty jelentős gyengülésen esett át, majd korrigált a nap folyamán. A lengyel deviza árfolyamát továbbra is a növekvő lengyel költségvetési deficit kilátása terheli meg. A zloty az európai kereskedés kezdete előtt tartott 4,16 körüli szintről 4,24 euró környékére gyengült, amelynek áttörésére két sikertelen kísérletet is tett.

A szilárd ellenállási pontnál a zloty által tett fordulat, majd az amerikai nyitás közeledtével ismét erőre kapó euró támogatást adott a zlotynak és a forintnak nap közben elszenvedett veszteségeik visszaszerzéséhez. A zloty 4,19-es, a forint 273-as euróárfolyam alá erősödött, miközben a dollár 1,4550 körüli szintről 1,4600 fölé erősödött.

A dollárt 186,53 forinton jegyezték délután négy órakor 1,4616 dolláros euró árfolyam mellett, a péntek délutáni 187,05 forint és 1,4574 euró/dollár után. A svájci frank jegyzése 180,17 forint a péntek délutáni 180,05 forint után, 100 japán jent pedig 205,67 forinton jegyeztek hétfőn a pénteki 206,50 forinttal szemben.