Gazprom: Franciaország a Déli Áramlat részvényese lehet

Vágólapra másolva!
Az Electricité de France (EdF) év végéig a Déli és az Északi Áramlat gázvezetékek részvényese lehet - erősítette meg csütörtökön Szalehardban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója újságírók előtt.
Vágólapra másolva!

Az értesülést elsőként a Kommerszant című gazdasági lap közölte szeptember közepén. A lap Vlagyimir Putyin orosz és François Fillon francia államfő szeptember 14-ei, moszkvai megbeszéléséről szóló, kormánykörökből származó információra hivatkozott.

A hírt 15-én megerősítette Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára is. Peszkov szerint a Déli Áramlatban való mintegy 10 százalékos részért cserébe hosszú távú szerződéseket kötnek a francia társaság vezeték mentén elhelyezkedő erőműveinek gázellátására. (Ez utóbbi vonatkozik a nagyrészt az EdF tulajdonában lévő Budapesti Erőmű Zrt. erőműveire is.)

A Kommerszant akkor azt írta, hogy a Gazprom hamarosan tárgyalásokat kezd az EdF-fel a Déli Áramlathoz való csatlakozásról, és a vezetékben a francia fél legalább 10 százalékos részesedést kap. A GdF-Suez Északi Áramlathoz való csatlakozásáról a tárgyalások már egy éve folynak, és hamarosan lezárulnak, Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató szerint a francia társaság már októberre 9 százalékos részese lesz az Északi Áramlatnak.