Vágólapra másolva!
Kína kihasználja, hogy amerikai nyomásra a nyugati cégek nem szállítanak üzemanyagot Iránba.
Vágólapra másolva!

Szeptember óta kínai állami cégek látják el - legalábbis részben - Iránt benzinnel. Az üzleti kapcsolatok azokkal a nemzetközi erőfeszítésekkel mennek szembe, amelyek a nukleáris ambíciókat dédelgető ország üzemanyag-utánpótlását nehezítenék meg. Jelenleg kínai vállalatok biztosítják az iráni szükségletek egyharmadát - írja a Financial Times (FT).

Lawrence Eagles, a JP Morgan elemzője szerint napi 30- 40 ezer hordó kínai benzin jut közvetítőkön keresztül az ázsiai készárupiacokról az országba. "A kínai vállalatok tisztességes kereskedelmi kapcsolatokat ápolnak Teheránnal, amelyek nem ütköznek a fennálló ENSZ határozatokba", nyilatkozta egy kínai tisztviselő Washingtonban a londoni lap szerint.

A Fehér Ház szóvivője kedden azt mondta, hogy Barack Obama nyomatékosan arra kérte a kínai elnököt, hogy az iráni-kérdésben tanúsítson nagyobb együttműködést. Amerikai diplomaták az ENSZ fórumain is felszólaltak az országot benzinnel ellátó nemzetközi cégek megbüntetése érdekében; valódi szankciók bevezetése ugyanakkor nehézségekbe ütközhet az olyan nyugati szövetségesek, mint Franciaország, vagy a Biztonsági Tanács más állandó tagjai - így Kína és Oroszország - ellenállása miatt.