Erősítenék a garanciaszervezeteket

Vágólapra másolva!
Segíteni kell az európai és a nemzeti hatóságoknak a garanciaszervezetek szabályozási és működési környezetének fejlesztését azért, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában játszott szerepük még erőteljesebb legyen a válságból való kilábalás érdekében - állapították meg a résztvevők a Kölcsönös Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) éves konferenciáján Nizzában.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint José Fernando Figueiredo, az AECM elnöke a konferencián hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban a garanciaszervezetek jelentősen hozzájárultak a válság elleni küzdelemhez, számos cég és munkahely megmentéséhez.

Az intézményi kkv-garanciák állománya Európai szinten 2008 decemberében elérte az 57 milliárd eurót, és ez az európai kkv-k mintegy 7 százalékát jelentő, több mint 2 millió kkv ügyfél hiteleihez kapcsolódott.

A garanciaszervezetek hitelgaranciákat nyújtanak olyan kkv-k számára, amelyek stabil üzleti projekttel rendelkeznek, de nincs megfelelő biztosítékuk a hitel felvételéhez. A garanciaszervezetek a kkv-ügyfél esetleges fizetésképtelenségéből eredő kockázatának akár 80 százalékát - bizonyos esetekben még annál is nagyobb részét -átvállalják, ami csökkenti a hitelfelvétel költségét is.

A gazdasági válságra reagálva a garanciaszervezetek a garanciadíjak csökkentésével, a garanciák mértékének megemelésével, vagy más módon növelték kockázatviselési hajlandóságukat.

A magyar Garantiqa Hitelgarancia Zrt. is ebbe sorba tartozik. A gazdasági válság kitörése óta a társaság bevezette a kkv-hitelek átütemezésére szolgáló hitelek garantálását, és garanciát vállal az állam valamennyi kkv-támogatási hitelprogramjához, így az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelhez vagy a mikrohitelhez is. Az általános csoportmentesség alapján a Garantiqa ma már akár 2,5 milliárd forintos garanciát vállalhat költségvetési viszontgaranciával beruházási, fejlesztési, környezetvédelmi, foglalkoztatási és kutatás-fejlesztési hitelekhez.

A de minimis (kis összegű) támogatásokon kívül 2010-ig uniós felhatalmazással akár 500 ezer euró támogatást is nyújthat a Garantiqa garanciavállalás formájában kkv-k részére, ha azok a válság hatására kerültek nehéz pénzügyi helyzetbe. Emellett 2009 június végétől agrár-csoportmentességi alapon három évre 400 ezer euró (hátrányos helyzetű térségben 500 ezer euró) támogatásig garantálhat agrárhiteleket a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

Az AECM egyetért az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályozása folyamatos javításával, de feleslegesnek tartja, és ezért sürgősen módosítani kellene azt a szigorítást, amelynek értelmében a 80 százalékot meghaladó mértékű garanciák esetében a hitelösszeg nem haladhatja meg az éves bérköltséget.