Vágólapra másolva!
A nemzetközi kereskedelemben csökkenteni kellene a dollár szerepét, és új valutát kéne létrehozni a feltörekvő piacok védelmére - állítja az ENSZ egyik szakosított szervezete, a kereskedelemért és fejlesztésekért felelős UNCTAD. A tanulmányt a Bloomberg hírügynökség idézi, eszerint a "bizalmi játék"-tól kellene megóvni a fejlődő országokat.
Vágólapra másolva!

Az UNCTAD valószínűleg arra a paradox helyzetre céloz, hogy ha meginog a világgazdaság iránti bizalom, akkor mindenki dollárba menekíti a pénzét, miközben a válság most is az Egyesült Államokból indult ki. Vagyis a válságban a devizapiac egyik legfőbb haszonélvezője az az ország, amely a krízist okozza, és az elszenvedők közé azok tartoznak, amelyek egyébként viszonylag magas növekedést mutatnak fel.

Az ENSZ tagállamainak meg kéne állapodniuk az UNCTAD javaslata szerint abban, hogy új globális tartalékbankot állítanak fel, amely kibocsátaná az új pénzt. E bank feladata lenne az is, hogy figyelje a tagállamok valutáinak átváltási árfolyamait.

Az UNCTAD javaslata nem egészen új: korábban Kína, India, Brazília és Oroszország javasolta, hogy a dollárt váltsa fel egy új tartalékvaluta. Kína például erre a funkcióra alkalmasnak tartaná a Nemzetközi Valutaalap, az IMF elszámolási egységét, a jelenleg inkább csak virtuális pénzként létező SDR-t.