Kölcsönt adhat a Mol az INA-nak

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Mol Nyrt. kész 100 millió eurós kölcsönt nyújtani az INA-nak azért, hogy a horvát olajtársaság az év végéig rendezni tudja 1,35 milliárd kunára (több mint 50 milliárd forint) rúgó köztartozásait. A hitelnyújtásra legkorábban akkor lesz lehetőség, ha a gázkereskedelmi tevékenység értékesítése lezárul.

A horvát Vjesnik napilap a horvát cég közleményére hivatkozva arról számolt be, hogy hétfőn a társaság felügyelő bizottságának ülésén a két legnagyobb INA-részvényes, a Mol és a horvát állam megegyezett abban, hogy minden szükséges lépést megtesznek a cég anyagi gondjainak megoldására, így a társaság az év végéig rendezni tudja köztartozásait.

A finomítási tevékenység manapság világszerte veszteséget termel, de az INA pénzügyi helyzetét további tényezők is nehezítik, így a külső hitelekhez való hozzáférés nehézségei, egy folyamatban lévő ambiciózus beruházási program, a kinnlevőségek mértékének erőteljes növekedése, illetve az, hogy egyes kiemelt nagyvevők a beszerzési ár alatt kapják a gázt.