Bulgária 2013-ig bevezetné az eurót

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Bulgária azt tervezi, hogy 2013-ig, a jelenlegi kormány mandátumának lejártáig bevezeti az eurót - jelentette be szerdán a bolgár pénzügyminiszter.

Szimeon Djankov, aki egyben miniszterelnök-helyettes, azt mondta, fő feladatának azt tartja, hogy Bulgáriát "bevigye" az eurózónába megbízatása idején. Djankov elmondta még, hogy nem hivatalos tárgyalásokat kezdett az euróövezet előszobájának tekintett ERM-II. árfolyamrendszerbe történő belépésről. A kormány novemberben foglalkozik az ERM-II. kérdésével.

A magas infláció és a jelentős, húsz százalék feletti GDP-arányos folyó mérleghiány miatt az elmúlt években esélye sem volt Bulgáriának arra, hogy csatlakozzon az ERM-II-höz. A júliusban megválasztott új kormány ígéretet tett arra, hogy jelentősen javítja a makrogazdasági mutatókat. Elsősorban nem emiatt, hanem a hazai kereslet esése miatt az infláció várhatóan 3 százalék alá csökken az év végére a tavalyi 7,8 százalékról. A folyó mérleghiány pedig a GDP 11 százalékára mérséklődik a múlt év végi 26 százalékról.