Vágólapra másolva!
Bíróságon kell védekeznie a Morgan Stanley, a Moody's Investors Service, valamint a Standard & Poor's hitelminősítőknek egy kereskedelmi bankkal és egy helyhatósággal szemben a jelzáloghitel-válságban játszott szerpük miatt. A vád csalás.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley, a Moody's Corp. tulajdonában lévő Moody's Investors Service, valamint a McGraw-Hill Co. tulajdonában lévő Standard & Poor's ellen az Abu Dhabi Commercial Bank és a Washington állambeli King County által emelt vád szerint a hitelminősítő intézetek elhallgatták a másodrendű jelzálog kölcsönökhöz kapcsolódó befektetések kockázati tényezőit.

Shira Scheindlin amerikai szövetségi bírónő a felperesek minden más keresetét, valamint a negyedik vádlott, a Bank of New York Mellon Corp ellen benyújtott összes keresetet elutasította.

Precedens értékű lehet az eljárás

Scheindlin bíró döntése precedens értékű lehet egyéb más, nyugdíjalapok és más befektetők által bankok és hitelminősítők ellen indított olyan perek esetében, amelyben a komplex hitelfedezeti befektetési eszközök túlzott felértékelése miatt felelőssé teszik őket a hitelkonstrukciók összeomlását követően elszenvedett veszteségeikért.

A konkrét vád a Cheyne Structured Investment Vehicle (SIV), 2007 augusztusi csődjét követő aktíva értékvesztés miatt a Cheyne befektetési jegyek tulajdonosai által elszenvedett veszteségekre vonatkozik. A SIV befektetési jegyek hitelek és adósságok, közöttük fedezetként használt fizetési kötelezettségek olyan komplex derivátum csomagjai, amelyek a befektetői bizalom elvesztését megelőzően 350 milliárd dollárnyi aktívát képviseltek.

A legnagyobb amerikai nyugdíjalap, a California Public Employees' Retirement System júliusban perelte be a Moody's, a S&P és a Fitch Ratings hitelminősítőket a Cheyne és más SIV befektetései nyomán elszenvedett veszteségei miatt.

Kiemelkedő befektetés vagy valótlan értékelés?

A szóban forgó New York-i keresetben a felperesek azt állítják, hogy a Morgan Stanley kiemelkedő minőségű befektetési lehetőségként értékesítette a Cheyne jegyeket, a hitelminősítők pedig túlzottan magas besorolással látták el azokat. A kereset a letéteményesként és lebonyolítóként közreműködő Bank of New York Mellon pénzintézetet a Cheyne aktíváinak valótlan felértékelésével és a hitelintézetek tájékoztatásával vádolja.

Scheindlin a felperesek által felhozott tényeket elegendőnek tekintette az ügy bírósági szakaszba történő bocsátásához.

"Amennyiben mind a hitelminősítők, mind a Morgan Stanley tisztában voltak a besorolási eljárás hiányosságaival, tisztában voltak a befektetési portfoliók kockázataival, valamint tisztában voltak azzal, hogy a hitelminősítők objektív értékelése közvetlenül befolyásolja megbízási díjaik összegét, joggal feltételezhető, hogy a Morgan Stanley és a hitelminősítők tudatában voltak annak, hogy hamis és félrevezető információval látják el ügyfeleiket" - írja a bírónő indoklása.