Vágólapra másolva!
Ben Bernanke bejelentette, hogy a válság - a számok tanúsága szerint - véget ért. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerint a világ törvényhozói gyorsan reagáltak a tavaly szeptemberben kezdődött pénzügyi válságra, amivel sikerült megakadályozni a teljes összeomlást.
Vágólapra másolva!

"Technikailag nézve a recessziónak - úgy tűnik - vége" - mondta Bernanke a Brookings Institution konferenciáján. Mint az elnök fogalmazott: a munkaerőpiac még tartogat kockázatot, az 2010-ben is gyenge marad, így az állásteremtés üteme még lassú lesz.

"Immár nincs széleskörű félelem a pénzügyi összeomlást tekintve, a gazdasági teljesítmény pedig felfelé kúszik" - mondta az elnök. "Bár a visszatérés lassúnak ígérkezik" - tette hozzá. Bernanke megvédte az amerikai kormány döntését, amikor nem avatkozott be a Lehman Brothers csődvédelembe menekülésekor.

A válság ugyan nem a Lehman csődjével kezdődött, viszont ez volt az első pofon azoknak, akik nem hittek egy mamutcég összeomlásában. A piac azzal számolt, hogy Washington kinyújtja segítő kezét, esetleg egy rivális vállalat felvásárolja a meggyengült céget. A kormányzat azonban nem mentette ki a bankot, amely így a csődöt választotta. (Az óriásbank összeomlásának időszakról itt olvashat bővebben.)