Vágólapra másolva!
Erősödött kedden a legtöbb vezető ázsiai értéktőzsde, és emelkedéssel nyithat Nyugat-Európa is.
Vágólapra másolva!

Ázsia a Wall Streetet követte, ahol hétfőn a kezdeti csökkenés után végül erősödéssel zártak a mutatók. A nyitási utáni aggodalmakat a Kína és az Egyesült Államok között éleződő kereskedelmi vita okozta, amely azonban elemzők szerint várhatóan nem mérgesedik el, a két gazdaság egybefonódása és egymásra utaltsága miatt.

Tokióban kedden a 225 válogatott részvény mozgását jelző Nikkei mutató változó, bizonytalan irányú és szerény volumenű kereskedés után 0,1 százalékos emelkedéssel 10 202,16 ponton zárt, miután hétfőn 2,3 százalékot gyengült. "Nagyot zuhant a piac hétfőn. Mára ugyan némileg csökkentek a veszteségek, de ez a sodródás vélhetően eltart még egy darabig. Majd meglátjuk, hogy erős marad-e a dollár, és ugyanilyen fontos, hogy mihez kezd - a szerdán hivatalba lépő - új japán kormány" - mondta egy elemző a Reuters hírügynökségnek.

A keddi tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi értéktőzsde egy tájfun miatt zárva tartott, a legtöbb meghatározó ázsiai börze pedig emelkedésben volt: a szöuli Kospi 1, az indiai MumbaiSensex 0,9, a tajvani mutató 1,2, százalékos plusznál tartott, a sanghaji index ugyanakkor 0,1 százalékos veszteségnál járt ekkor.

A vezető nyugat-európai tőzsdék kedden várhatóan emelkedéssel indulnak. Kereskedők szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, a FTSE-100 index 0,2 százalékos erősödéssel indíthat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX , 0,1 százalékkal emelkedhet hétfői záró értéke fölé nyitáskor, a párizsi CAC-40 indextől pedig 0,4 százalékos erősödést várnak.