Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Egyetlen csehországi gyárának bezárását jelentette be szerdán az Unilever. Az élelmiszereket és fogyasztási cikkeket gyártó holland-angol tulajdonban lévő csoportnál költségtakarékossággal indokolták a döntést.

A tervek szerint a Prága közelében lévő Nelahozeves-i gyárban 634 munkahely szűnik meg fokozatosan 2010 közepéig. A gyárban többek között fagylaltot, margarint, majonézt, fogkrémet és kozmetikai cikkeket állítottak elő. A bezárás nem érinti a társaság csehországi értékesítési és marketing tevékenységét. Az Unilever 2004-ben már bezárt egy gyárat Csehországban, Zabreh na Morave-ben, akkor 300-an veszítették el állásukat.

Az Unilever Magyarország Kft-nél májusban közölték, hogy stratégiai gyárrá alakították át a nyírbátori üzemet; a cég 8 millió eurót, mintegy 2,4 milliárd forintot fordított a fejlesztésre. A háztartás-vegyipari és kozmetikai termékeket előállító gyárba a megszüntetett nyugat-európai Unilever-üzemek termelését telepítették át. Az Unilever Nyírbátorban háztartás-vegyipari és kozmetikai, Röszkén élelmiszer, míg Veszprémben jégkrém gyárat üzemeltet.