Kitolták a régi forintbankók átváltási határidejét

Vágólapra másolva!
A lakosságnál még nagyon sok, a forgalomból már kivont 500, 1000 és 5000 forintos van, ezért a jegybank az eredetileg év végén lejáró átváltási határidőt 10 évvel meghosszabbította.
Vágólapra másolva!

Az eredeti menetrend szerint 2009 végén három, a forgalomból már kivont bankjegy beváltási kötelezettsége járt volna le, ám a Magyar Nemzeti Bank változtatott a forgatókönyvön, meghosszabbította a határidőt.

A jegybank csütörtök délután közölte, meghosszabbítja a régi bankjegysor három, utoljára bevont címletének átváltási határidejét. A döntés értelmében a régi, Bartók Béla képével díszített, zöld színű 1000 forintos bankjegyet, valamint a lila színű, Ady Endre portréjával ellátott 500 forintost 2019. szeeptember 1-ig, a Széchenyi Istvánt ábrázlóló barna színű 5000 forintost pedig 2019. július 27-ig lehet átváltani. (Ezekkel a bankókkal 1999-ben fizethettünk utoljára.)

Az MNB azért tolta ki a határidőt, mert azt tapasztalta, hogy jelentős mennyiségű bankjegy maradt a lakosságnál ebből a három címletből: a lila ötszázasból 3,1, a zöld ezresből 3,3, a barna ötezresből 0,6 millió darabot nem váltottak még át törvényes fizetőeszközre. Az MNB tapasztalata szerint havonta egy-két ezer darab régi bankjegy áramlik vissza címletenként.

A bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank Budapest, V. ker. Hold utca 7. szám alatti pénztárában, munkanapokon reggel 8 és délután 2 óra között lehet átváltani. Emellett a bankjegyeket értéklevélben is el lehet juttatni az MNB-hez, a postacím: 1850 Budapest. A jegybank a bankjegyeket névértéken, vagyis levonás nélkül váltja át törvényes fizetőeszközre. (A bankjegyeket egyes hitelintézetek és postahivatalok is átváltják, illetve szolgáltatásuk igénybevétele esetén elfogadják.)

A Mátyás királyt ábrázoló, hologramhatású fémcsík nélkül gyártott 2007-ben bevont 1000 forintos bankjegyet még 18 évig, pontosan 2027. augusztus végéig lehet beváltani forgalomban lévő bankjegyre. Az 1 és 2 forintos fémpénzekért pedig 2013. február végéig fizet a jegybank.