Kockázatos az szja-törvény a büdzsé őrei szerint

Vágólapra másolva!
A költségvetési tanács a kormánynál valamivel kedvezőbben ítéli meg a hazai gazdaság rövid távú kilátásait, a középtávon várható folyamatokat illetően azonban kevésbé derűlátó. A szakemberek az állami vállalatok veszteségei, az önkormányzatok eladósodása és az szja sávhatárának megemelése miatt aggódnak.
Vágólapra másolva!

A fejlett országok fellendülését súlyos kockázatok övezik, amely a hazai gazdaság növekedését is gátolhatja, a költségvetés mozgásterét pedig jelentősen szűkítheti az elkövetkezendő években - derül ki a költségvetési tanács hivatalos véleményéből.

A kormány makrogazdasági előrejelzését és az MKKT számítási módszereit kombinálva a tervezettnél mintegy 132 milliárd forinttal lenne nagyobb a költségvetési hiány. Ezt azonban nagyrészt ellensúlyozza az, hogy az MKKT a költségvetési folyamatok szempontjából kedvezőbb makrogazdasági pályájára alapozta becslését, mint a kormány.

A költségvetési tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett költségvetési egyenleget többféle oldalról is jelentős kockázatok övezik, azaz a tervezettnél jóval nagyobb lehet a hiány. Ezek közé tartozik a többségi állami tulajdonú vállalatok nettó vesztesége (75 milliárd forint), az önkormányzati szektor nettó eladósodása (100 milliárd forint), illetve - időben előre tekintve - a személyi jövedelemadó sávhatárának 2011-től hatályos megemelése (170 milliárd forint).

A költségvetési tanács azt is közölte, hogy a költségvetési politika áttekinthetőségét és hitelességét egyaránt növelné, ha a kormány közzétenné a költségvetési törvényjavaslat készítésének alapjául szolgáló adatokat és módszereket, közöttük azokat is, amelyekre a makrogazdasági előrejelzés támaszkodik.