Amerika végül erősítette a forintot

Vágólapra másolva!
Az amerikai munkaerőpiaci adat megjelenése után 273,41 forintig ment nap végére az euró jegyzése, ami enyhe erősödést jelent a tegnap délutáni értékhez képest.
Vágólapra másolva!

Az adat nyilvánosságra kerülése után a főbb devizapárokban, euró/dollár és euró/jenben láthattunk némi ugrándozást, de egyik kereszt sem indult el egyik irányba sem határozottan az adat előtti szintekről. A forint mérsékelt rövid távú gyengülést könyvelhetett el, de később átmenetileg újra 274 alá tértek vissza a jegyzések az euróval szemben - vélte Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

Az adatok közzétételét követően az euró 1,4270 körüli szintről 1,4200 közelébe gyengült a dollárral szemben, amit nem követett sem a forint, sem pedig a zloty gyengülése. Mindkét deviza a nap folyamán korábban tapasztaltnál kissé szélesebb árfolyamkilengést mutatott.

A megkérdezett kereskedők a piac hosszú hétvégét megelőző érdektelenségével és alacsony likviditásával magyarázták a forint csekély árfolyam változását. A további árfolyammozgásról a hét elején, az eurónak az 1,4200 dolláros árfolyam küszöbnél tanúsított magatartásából lehet majd következtetéseket levonni - mondták.

A forint erősödését, a 270 forintos euróárfolyam küszöb áttörését nem tartják valószínűnek. A Bank of America Merrill Lynch előrejelzését a következő 12-15 hónapban kialakuló 235-264 forintos euró árfolyamról kétkedéssel fogadták.

A dollárt 192,21 forinton jegyezték délután négy órakor, a svájci frank pedig 180,05 forintot ért az előző napi 181,06 után.