270 forint körül maradt az euró

Vágólapra másolva!
A gazdasági fellendülés reményében javuló befektetői hangulat erősíti a részvényindexeket és a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot is. Az eurót 270,20 forinton jegyezték szerdán délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, szemben az előző délutáni 271,76 forinttal. Nap közben a jegyzés 269,70-270,60 forint között ingadozott.
Vágólapra másolva!

A forint és térségbeli devizatársainak árfolyam-tendenciáját alapvetően a javuló befektetői hangulat határozza meg. A forint gyengülése és erősödése az elmúlt napokban is a zloty mozgását követte, a kereskedők megfigyelése szerint a zlotyval szemben kissé erősödő forintárfolyammal, ami a forint kamatprémiumának köszönhető.

A javuló hangulat jegyében az európai tőzsdék tovább növelték korábbi nyereségeiket, a DAX index idei éves rekordot állított be, az FTSE 100 pedig 12 hónapja első alkalommal érte el az 5100 pontos határt.

A javuló devizapiaci befektetői hangulat elsősorban az amerikai gazdasági fellendülés jeleinek köszönhető, ami segíti felszabadítani és a kockázatosabb eszközök felé irányítani a dollárban elhelyezett befektetéseket. Most mindenki a dollárra figyel - mutattak rá a devizapiaci kereskedők. A forint esetében is inkább a dollárbefektetések határozzák meg az árfolyamalakulás irányát, mint az euró befektetések, mert az előbbiek esetében lényegesen nagyobb összegekről van szó.

A forint erősödése szempontjából bizalomra ad okot, hogy augusztus közepén, szeptember elején nem sikerült áttörni a 195 forintos dollár árfolyam küszöböt. A következő tájékozódási pont a 183 forintos ellenállási küszöbnél lesz, amelynél alapvető következtetéseket lehet majd levonni az árfolyamalakulás további irányára.

A forint euróárfolyamát nagyrészt az euró/dollár keresztárfolyam alakulása szabja meg. Ennek függvényében az euró/forint árfolyam nagy valószínűséggel áttolódhat a már huzamosabb ideje tartott 265-275 forintos sáv alsó felébe. Az elkövetkező napokra azonban a 270 forintos euróárfolyam körüli mozgás valószínűsíthető 1-2 forint széles tartományban. A 270 forintos határ átlépését követően a 273-274 felé közelítő korrekcióra szinte biztosan sor fog kerülni.

Az euró szerdán kismértékben tovább erősödött a dollárral szemben, és többször átlépte az 1,4700-es határt: az EKB szerdára 1,4671 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát a keddi 1,4611 dollár után. Elemzők szerint szerdán erőteljesebb amerikai tőzsdei indexemelkedés esetén az euró megpróbálkozhat az 1,4720 dolláros technikai ellenállási küszöb áttörésével.

A dollárt délután négy órakor 184,12 forinton jegyezték 1,4662 dolláros euróárfolyam mellett a kedd délutáni 186,38 forint és 1,4577 euró/dollár után.