Egymilliárd euró fölött a Hypo Real Estate vesztesége

Vágólapra másolva!
Több mint 1,1 milliárd euró adó utáni veszteséget jelentett pénteken az első félévről az államosított német Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitelező.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A bank 2008 első hat hónapjában még 160 millió euró adózott eredményt ért el. Ősszel aztán a csőd szélére került, a német kormány tavaly szeptember óta mintegy 102 milliárd eurós hitelgaranciával tartotta a felszínen, és végül a részvények több mint 90 százalékának felvásárlásával gyakorlatilag államosította. Az idei első félévi, összesen 1,132 milliárd euró veszteséget tartalékképzési kötelezettségek okozták, közölte a társaság.

Az idei második negyedben a HRE 750 millió euró adó utáni veszteséget szenvedett el az egy évvel korábbi 12 millió euró adózott eredmény és az egy negyedévvel korábbi 382 millió euró veszteség után. A társaság legkorábban 2012-ben érhet el nyereséget, közölte pénteki sajtójelentések szerint Axel Wieandt, a HRE vezetője.

Előzőleg, csütörtökön a müncheni tartományi bíróságon elkezdődött az eddigi legnagyobb kártérítési per a jelzáloghitelező ellen. Intézményi befektetők összesen 320 millió eurót követelnek. Álláspontjuk szerint a társaság 2007 júliusától egészen 2008 január közepéig hamis tájékoztatást adott részvényeseinek amerikai értékpapírokkal végzett ügyletekből származó problémákról.

A társaság 2008. január 15-én arról értesítette a befektetőket, hogy 390 millió euró leírására kényszerül. A bejelentést követő napon 37 százalékot veszített értékéből az akkor még a DAX-ban, a vezető frankfurti tőzsdeindexben szereplő HRE-részvény.

A próbapernek tekintett eljárásban 2010 januárjában születhet ítélet. A HRE bukásával veszteségeket elszenvedett befektetők egész sora várja a döntést, összesen több mint egymilliárd euró kártérítést követelhetnek a banktól.