Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A júliusi költségvetési többletnek köszönhetően az év első hét hónapjában 15 milliárd zlotyra csökkent Lengyelország központi költségvetésének hiánya az első hathavi 16,7 milliárdról. Az egész idei évre 27,2 milliárd zloty hiányt terveznek.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A lengyel kormány költségvetési megszorítások, adóemelés szükségével szembesül a gazdasági válság miatt, és ezért minden módon megpróbál pótbevételeket szerezni, így egyebek közt a Lengyel Nemzeti Bank idei profitjára is rá akarja tenni a kezét. A központi bank tartalékolási kötelezettségét hangsúlyozva igyekszik ellenállni. Emellett a kabinet 36,7 milliárd zlotys privatizációs programot hirdetett, elemzők szerint utolsó tartalékait éli fel az államadósság növekedését enyhítendő.

A lengyel kormány az idei költségvetési hiánycélt már majdnem az eredetileg tervezettnek a kétszeresére, több mint 27 milliárd zlotyra emelte, mert az eddigi kiadáscsökkentések nem fedezik a gazdaság lassulása miatt elmaradó adóbevételeket. A pénzügyminiszter kijelentette, hogy jövőre viszont mindenképp csökkenteni kell a hiányt.

A kormány a hazai össztermékhez (GDP) képest 4,6 százalékos államháztartási hiányra számít idén, de az Európai Bizottság 6,6 százalékos és jövőre 7,3 százalékos hiányt jósol Lengyelországnak, mind távolabbit az euróövezeti tagsághoz szükséges, de az EU-tagok számára egyébként is kötelező 3 százaléktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről