Sínen az osztrák banktitok enyhítése

Vágólapra másolva!
Megállapodtak a külföldiekre vonatkozó banktitok enyhítéséről szerdán az osztrák pártok, engedve a nemzetközi nyomásnak. A módosítás az adócsalás gyanújával, külföldi hatóságok által elrendelt vizsgálatokban való együttműködést könnyíti meg.
Vágólapra másolva!

A kormánypártoknak hosszas tárgyalások után, politikai engedményekért cserébe sikerült megszerezniük a három ellenzéki pártból kettőnek a támogatását, és így biztosítaniuk a törvénymódosításhoz szükséges kétharmados parlamenti többséget.

Ausztriát nem sorolta ugyan az OECD az úgynevezett adóparadicsomok közé, de rajta van a "szürke listán". Ezen olyan országok szerepelnek, amelyek beleegyeztek ugyan az átláthatóságra vonatkozó előírások végrehajtásába, de még nem írták alá a vonatkozó nemzetközi egyezményeket. Svájc, Liechtenstein és Luxemburg már korábban engedett a nemzetközi nyomásnak, és enyhített a banktitokra vonatkozó rendelkezésein.

A négypárti megállapodás épp időben született ahhoz, hogy Ausztria elkerülhesse a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G20 csoport szankcióit. A G20 szeptember 24-25-én tartja csúcstalálkozóját.

Érzékenyen érintethette volna az országot az is, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) a múlt héten büntető intézkedéseket rendelt el az OECD szürke listáján lévő országok ellen. Ausztriát egyedüli európai uniós tagországként érintette volna közvetlenül a rendelkezés, hogy jövő márciustól az EIB nem finanszíroz a névsorban szereplő országok részvételével tervezett befektetéseket.

Az ellenzék támogatásáért cserébe a kormánypártok beleegyeztek, hogy tárgyalások kezdődjenek a számvevőszék hatáskörének kiterjesztéséről az osztrák bankmentő csomag felhasználása és az állami résztulajdonban lévő vállalatok ellenőrzése terén. A banktitok enyhítéséhez szükséges törvénymódosító javaslatot várhatóan a jövő keddi kormányülés hagyja majd jóvá.