Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Mol oroszországi érdekeltsége mindaddig fenyegetett helyzetben lesz, amíg a Szurgutnyeftyegaz nem gyakorolhatja részvénytulajdonosi jogait a magyar olajipari vállalatban - véli a Raiffeisen Centrobank elemzője.
Vágólapra másolva!

A Mol és orosz partnere a Russznyeft tegnap jelentették be, hogy közösen gázturbinát építenek a szibériai olajmezőn történő kitermelés közben felszínre törő gáz hasznosítására. Az orosz hatóságok a közös vállalat, a ZMB működési engedélyét vonatta volna be, ha nem hasznosítják az addig egyszerűen csak elégetett gázt - írja a Bloomberg.

"A Mol ZMB-vel akadt nehézségeit többnek látjuk, mint egy sima politikai természetű ügy, és emiatt kétségbe vonjuk, hogy a Mol helyzete javulna, amíg a magyarok nem fogadják el a Szurgutnyeftyegaz részvénytulajdonosi jogait" - véli a bécsi Raiffeisen elemzője, Philipp Chladek.

A Szurgut márciusban vette meg a Mol 21,2 százalékát az OMV-től. A magyar vállalat értékelése szerint ez ellenséges felvásárlási szándékból történt. Jelenleg a Mol és a Szurgut perben állnak amiatt, hogy az oroszok nem vehettek részt az áprilisi közgyűlésen, mivel formai okokra hivatkozva nem vezették be a céget a tulajdonosi jegyzékbe.

A Mol és a Szurgut ügye a politikai szférát is elérte, többek között Igor Szecsin miniszterelnök is kiállt az orosz cég mellett. A magyar törvényhozás pedig - amikor még az OMV kívánta bekebelezni a hazai olajcéget - az úgynevezett Lex Mol elfogadásával deklarálta álláspontját: nem adják olcsón a Molt. (A korábbi eseményekről részletesen itt olvashat.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről