Vágólapra másolva!
A világ vezető országai a G8 ülésen fognak tanácskozni, de eközben a Vatikán és XVI. Benedek pápa is hallatja hangját. A pápa kedden adta ki új enciklikáját "Szeretet az igazságban" névvel és középpontjában a gazdaság válság és annak hatásai állnak.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A jelenlegi gazdasági rendszer újragondolására és az egész világra kiterjedő, a globális gazdaságot felügyelő, hatóság létrehozására szólított fel a pápa. Emellett kitért a válság közvetlen hatásaira és arra, hogy hogyan érinti az embereket - írta meg a Reuters.

A pápa szerint a felállítandó univerzális hatóságnak kellene "gondoznia a gazdaságot, talpra állítania az egyes országok iparát, megakadályoznia a válság súlyosbodását és nagyobb egyenlőtlenségek kialakulását." XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy egy ilyen intézmény csak törvény által szabályozva működhet, a résztvevő felek önkéntes alávetésével, és hatékony intézkedési jogkörökkel.

Az enciklikában a pápa többször is kifejezte, hogy erős fenntartásai vannak a teljesen szabad piac iránt. Szerinte az egyének többször is visszaéltek a gazdasági folyamatokkal, avval, hogy teljesen kivonták azt az erkölcs fennhatósága alól. "Hosszú távon ez a meggyőződés olyan gazdasági, szociális és politikai rendszerekhez vezetett, amik az egyéni és szociális szabadságon taposnak és épp azt az igazságosságot nem valósítják meg, amit ígértek."

A profit, XVI. Benedek szerint, csak akkor hasznos, ha az egész emberiség jövőjét szolgálja. A gazdaságban etikára is szükség van, hogy működjenek a dolgok, de ennek az etikának szigorúan emberközpontúnak kell majd lennie.